De tre løp etter Hovet fra Snadderkiosken til han havnet i elva.

Det er i løpet av etterforskningen kommet fram opplysninger som har ført til at politiet har endret oppfatning av hva som skjedde ved Snadderkiosken og på elvebredden langs Otra like over midnatt natt til søndag 26. juli.

Løp etter.

Politiet har lagt til grunn at Asbjørn Hovet gjorde skadeverk på bilen til 19-åringen som er siktet i saken, og at det utløste krangling og slåssing ved Snadderkiosken. I forbindelse med denne slåssingen skal Hovet ha slått en av de tre siktede. Hovet løp fra Snadderkiosken oppover Elvegata og svingte ned mot Otra. Han hoppet i elva, men det er uklarhet hvor langt bak den første av de tre som løp etter ham var.

– De tre siktede er henholdsvis 19, 20 og 24 år gamle, opplyser politiadvokat Carl Henning Leknesund i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen. Alle tre satt i går formiddag i avhør hos politiet, og fikk presentert en siktelse basert på straffelovens paragraf 242 om at de ikke har vist tilstrekkelig omsorg for Hovet etter at han falt i elva.

Rett til pågripelse.

– De tre siktede hadde i utgangspunktet rett til en såkalt borgerlig pågripelse av Hovet, fordi han hadde gjort et skadeverk. Fram til det som skjer ved elvebredden behøver det etter vår mening ikke ha vært noe straffbart fra de siktedes side, sier Leknesund.

– Men det er politiets oppfatning at når Hovet først var kommet ut i elva, burde det har ringt noen bjeller for alle som sto på land og så 25-åringen svømme i vannet en mørk natt, og med stri strøm i elva. Ingen hjelpeinstans ble kontaktet, og er det vi bebreider de siktede for. Det var etter politiets oppfatning en omsorgsplikt og en hjelpeplikt som ikke ble ivaretatt fra dem som sto på land overfor den som var i elva. Derfor mener politiet at det er grunnlag for en siktelse for manglende omsorg og oppmerksomhet overfor Hovet, sier politiadvokaten.

Sentralt i etterforskningen står fortsatt avstanden mellom Hovet og de tre som løp etter ham, ikke minst hvilken avstand det var da Hovet til slutt hopper på elva.

Samtidig har det åpenbart vært avgjørende for etterforskningen hvordan de som sto langs elvebredden oppfattet tilværelsen til Hovet da han svømte i elva. Den oppfatningen er sprikende blant dem som har forklart seg.

Uforstående.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Svein Kjetil Stallemo som er forsvarer for den 19 år gamle siktede mannen.

– Når politiet legger til grunn at det ikke har skjedd noe straffbart i forkant, vil det i dette tilfellet ikke være straffbart å unnlate å hjelpe etter den bestemmelsen siktelsen gjelder. Min klient har likevel sagt at dersom han hadde oppfattet situasjonen som kritisk, ville han selvsagt foretatt seg noe for å hjelpe, fremholder advokaten.