KISANGANI: Selv om mange blir dømt til døden i Kongo, blir dødsstraffen sjelden fullbyrdet. Det som ofte skjer, er at dødsdømte søker president Joseph Kabila om benådning, og at presidenten ikke svarer.

Dermed blir heller ikke dødsstraffen fullbyrdet, og de dømte blir sittende på dødscelle.

Tror de blir dømt

Selv tror nordmennene de tirsdag blir funnet skyldige på alle punkter og dømt til døden.

Moland og French sier til NTB at de forsto hvilken vei saken gikk da den militære domstolen i Kisangani godkjente alle bevis og vitner og nesten alle avhør etter at forsvarsadvokat André Kibambe hadde brukt en dag på å forsøke å avvise dem.

— Jeg tror vi blir dømt skyldige på alle punkter, har French fortalt.

Forsvarsadvokaten har allerede skrevet ferdig anken til en høyere militær domstol i Kisangani, og etter en eventuell dom i denne domstolen har nordmennene mulighet til å anke til den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa.

Moland og French har fortalt NTB at de ikke tror de vil bli henrettet. Men dersom en eventuell dødsdom skulle bli fullbyrdet, tror de den vil kamufleres, for eksempel ved at noen sier de forsøkte å rømme da de ble skutt.

På utkikk etter oppdrag

Moland og French reiste på motorsykler over grensen fra Uganda til Kongo i månedsskiftet april–mai på utkikk etter oppdrag som sikkerhetsvakter, ifølge VG, som har snakket med Molands samarbeidspartner i Ugandas hovedstad Kampala. Molands selskap SIG Uganda skal ha gått dårlig, og turen til Kongo kan ha vært et desperat forsøk på å finne oppdrag for å unngå konkurs.

Moland og French tok seg gjennom urolige Øst-Kongo, der flere væpnede grupper opererer, og til byen Kisangani, der de nå har sittet fengslet i fire måneder.

I Kisangani brøt en av motorsyklene sammen, og 5. mai leide Moland og French en bil med lasteplan for å frakte motorsyklene tilbake til Uganda. Bilen leide de av sjåfør Abedi Kasongo, som hadde med seg hjelpemannen Kasimu Arajabu. De tok også med seg haikeren Kapo Ayila på reisen.

Drept

Da de hadde kommet 109 kilometer fra Kisangani på vei mot Uganda, ble sjåføren drept. Arajabu og Ayila har forklart at Moland skjøt sjåføren og også forsøkte å skyte dem, mens nordmennene hevder de ble angrepet av en væpnet bande og selv slapp unna med nød og neppe.

Et av aktoratets viktigste bevis er et bilde som ble funnet i et av nordmennenes kameraer. Det viser Moland som smiler mens han vasker blod i førersetet på bilen.

Nordmennene har forklart at det var en naturlig reaksjon for dem å ta bildet, og forsvarsadvokaten sier bildet bare beviser at Moland vasker bilen.

På rømmen

Joshua French ble tatt til fange da nordmennene kom kjørende inn til en landsby videre langs veien mot grensen til Uganda. Moland var på rømmen i jungelen i noen dager før han meldte seg for myndighetene.

Aktor mener Moland og French var sendt til Kongo på spionoppdrag for Norge. Dette begrunner han med at de ble tatt med gyldige ID-kort fra det norske forsvaret, og at de hadde med seg utstyr som kart og GPS.

Det norske forsvaret sier de to nordmennene avsluttet arbeidsforholdet med Forsvaret i 2007 og har sendt et brev til kongolesiske myndigheter om dette.

I den militære domstolen i Kisangani er begge nordmennene tiltalt for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og å ha dannet et kriminelt forbund. Aktor Jean Blaise Bwamulundu krever dødsstraff for hvert av disse punktene, og i tillegg ber han om at Moland dømmes til 20 års fengsel for ulovlig våpenbesittelse.