FROLAND: — Vi må ha mer hjelp. Vi kan ikke se på at brannen blir større for hver dag, sier ordfører i Froland Sigmund Pedersen, til fvn.no.

Tre helikoptre er i morgentimene i sving for å slukke den ukontrollerte brannen som nå går som en jernring rundt Mykland sentrum. Det er langt fra nok.

Brannen er nå inne i sitt femte døgn, og vinden skaper fortsatt store problemer for slukkingsarbeidet.

— Det må finnes flere helikoptre som kan komme å assistere oss, sier Pedersen.

Han vil nå legge press på situasjonen for å få den hjelpen kommunen trenger og får støtte av brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen.

  • Det kritiske ligger på helikopterstøtten. Det er ikke mulig å stoppe brannen med vanlige slukkemetoder. Det er kun med helikoptre at vi kan få slukket brannen, sier Kongsvik til fvn.no.

Tapte ny skanse i natt

I natt tapte brannmannskapet en ny skanse i Ytre Lauvrak.

— De måtte gi opp. Nå er det kjørt inn skogshogstmaskiner i Ytre Lauvrak for å lage en stoppsone for å skjerme bebyggelsen der, sier Pedersen.

Men arbeidet med å lage brannbarrieren vil ta tid.

— Mot øst har de klart å holde det, men så fort vinden snur litt så oppstår det nye problemer, forteller Pedersen.

Flammene har slått ring rundt Mykland

  • Det brenner på alle sider av Mykland sentrum, opplyser brannmester Jan Kongsvik ved Østre Agder brannvesen, til fvn.no fredag morgen.

Frisk bris og vindskifte er med på å skape stadig nye brannfronter i skogbrannen som nå går som en sirkel rundt Mykland sentrum i Froland.

De uforutsigbare vindkastene skaper fortsatt problemer for slukkingsarbeidet. Fredag morgen har vinden løyet, men Kongsvik opplyser at de ikke blir overrasket om vinden øker på i løpet av dagen.

Kongsvik forteller at brannvesenet så langt har tilgang på nok mannskap og utstyr, men støtter ordføreren at det må settes inn flere helikoptere for å få slukket brannen i Froland.

På brannens femte dag er samtlige grender i brannområdet rundt Mykland sentrum evakuert. Det blir så langt ikke aktuelt å evakuere flere beboere med mindre det oppstår uforutsette ting.

- Hva skjer videre i dag fra brannvesenets side?

— Vi er i ferd med å lage en aksjonsplan, men vi vil også gå offensivt ut for å få flere helikoptere, sier Kongsvik.

Han er ikke interessert i å holde brannen i sjakk, men i å få den slukket og avsluttet, sier Kongsvik.

Status quo

  • Vi kan holde brannen status quo med det mannskapet som er, men vi vil slukke denne brannen, sier Kongsvik.

For å få det til trengs flere helikoptere.

Sammen med ordføreren i Froland, Sigmund Pedersen, vil Kongsvik ta i bruk de kanaler han har for å bli hørt.

— Men det blir et kostnadsspørsmål. Det er ikke mulig for brannvesenet å leie et helikopter til 40.000 kroner i timen. Det er et statlig ansvar.

De ber nå statsminister Jens Stoltenberg gripe inn i katastrofen som har rammet Froland.

Brannvesenet har bekjempet fem brannfronter i natt. Helikopterene har flydd i skytteltrafikk for å frakte tusenvis av litere med vann over skogbrannen.

Til stadighet blusser brannen opp igjen.

  • Vi kan ikke være alle plasser. Vi trenger mer hjelp, ber ordføreren.

Les alt om brannen i Froland:

Evakuerte tar det med ro / Storberget kommer i dag / Ny brannfront truer / Frykter torden i Froland / Flere master er brent ned / Lange dager for brannmennene / Belland kjemper mot flammene / - Belland i størst fare / Mykland er truet igjen / Kan ta 90 år før skogen er tilbake /- 30.000 mål er svidd av / Brannlukta har nådd Danmark / Vinden tar seg opp / «Dette kan ta mange uker» / Beboerne i Ytre Lauvrak er evakuert / Kjemper mot flammene / Arbeidet tyve timer i strekk / Får ikke hjelpe til / Opp mot 20 hytter slukt av flammene

Se bilder fra brannen her