IVELAND: — Jeg synes det begynner å bli veldig ubehagelig. Jeg er ikke redd, men vi lurer jo på hva det neste blir, sier Tonje Håverstad.

— Mistenkelig at det brenner så mye I går deltok hun i slukningsarbeidet på farsgården til kjæresten, Svein Atle Auestad. Mellom 30 og 50 dekar gikk med i brannen på heia mellom Møkjåland og Spjote, ikke så langt fra Vatnestrøm.

De to ungdommene sier brannene er et stort samtaleemne i de små grendene rundt Ogge. Det er ekstremt tørt, og det er bare flaks som har gjort at brannene til nå har skjedd på nokså vindstille dager, og at de er blitt oppdaget fort. Hva skjer hvis det kommer en brann på en vindfull dag – og den får tid til å utvikle seg, spør folk seg.

Ny skogbrann ved Oggevatn

Ingen mistenkte etter skogbranner

Femte krattbrannen ved Oggevatn på fire dager

Grå bil

— Det er ikke gøy å tenke på at en brannstifter er løs. Vi har hørt rykter om en sølvgrå Mercedes. Den skal være sett litt vel ofte på brannplassene, men vi vet ikke mer, sier Tonje, mens Svein Atle er mest glad for at foreldrenes hytte ikke brant i går. Litt annen vindretning og den hadde vært historie.

Jon Thomas Homme bor på Vatnestrøm, men er også politibetjent i Vennesla. Han synes situasjonen er ugrei.

— Det er jo merkelig med så mange branner på et så lite geografisk område på så kort tid. Man gjør seg jo tanker, men håper inderlig at det ikke kommer flere, sier han.

Ti påsatt

De fleste brannene har vært på Birkenes-siden av Ogge. Lensmann i Birkenes, Ole-Gustav Henriksen, sier politiet er sikre på at minst ti av de 11 brannene er påsatt. Én skjedde så nær jernbanelinje at toget kan være synderen, men sannsynligvis var denne også påsatt.

— Nå har vi hatt Joreid, Skreros og Møkjåland på tre dager, til sammen 11 branner siden 19. april. Ingen av stedene er det funnet tegn til bål eller engangsgriller. Alt tyder på at de er påsatt, sier Henriksen, som ber om at publikum tipser politiet hvis de vet noe.

— Også vi har hørt om en lys bil. Men vet ikke stort mer. Fredag skal vi ha en samtale med Vennesla og Iveland lensmannskontor. Vi må koordinere oss i et forsøk på å finne ut av saken. Vi er helt avhengig av informasjon, og håper publikum vil hjelpe, sier han.

Henriksen sier han har stor forståelse for at lokalbefolkningen begynner å bli engstelige. Selv er han også det, med tanke på hvor ekstremt tørt det er. Han håper inderlig det ikke kommer en brann nummer 12. - Kruttønne

Mellom 15 og 20 mann fra Iveland og Setesdal Brannvesen, samt en rekke frivillige, jobbet hardt i varmen i heiene over Møkjåland i går ettermiddag. De fikk raskt kontroll over flammene, og bedrev etterslukking utover natten.

Fungerende brannsjef i Setesdal, Egil Kvitne, berømmer Ivelands ungdommer for viktig og avgjørende hjelp.

— Det snakkes mye om firehjulinger, men i dag skal vi være glad for at det er mange som eier slike i Iveland. Mange hjalp helt avgjørende med å kjøre personell og slanger, sier han og benytter anledningen til følgende advarsel:

— Det er ikke bare tørt. Naturen er rene kruttønna! Det er vanvidd å ha åpen ild ute i terrenget nå, sier den erfarne brannmannen.