OSLO: De to må også betale erstatning på henholdsvis 8,5 og to millioner kroner til en rekke enkeltpersoner som er blitt utsatt for bedrageriene.

I retten forklarte Lyngdal-mannen at han ikke hadde store kunnskaper om investeringer før han traff Fetsund-mannen. I 2005 skal samarbeidet mellom de to angivelig ha startet, og det skal ha pågått til de ble pågrepet 13. februar for to år siden.

Bedrageriene er gjennomført ved at de to har henvendt seg til enkeltpersoner blant annet på Sørlandet for å få dem til å investere i «høyavkastningsprosjekter».

Produktene de to angivelig solgte, var strukturerte spareprodukter og forskjellige former for valutahandel. Økokrim la under rettssaken fram dokumentasjon for at storparten av pengene aldri ble investert, men benyttet til personlig forbruk.

Flere sørlandssaker

Fetsund-mannen er dømt for følgende forhold på Sørlandet:

  • 29. august 2005 ble en mann i Kristiansand lurt til å betale inn en halv million kroner til en konto. Angivelig skulle pengene investeres i et høyavkastningsprogram.

  • 4. mai 2006 ble en kvinne i Farsund lurt til å betale inn 400.000 amerikanske dollar til en konto. Pengene skulle gå til et kortsiktig lån hvor kvinnen skulle få en avkastning på 20-25 % i 40 uker.

Lyngdal-mannen er dømt for følgende forhold på Sørlandet:

  • 18. mai 2004 lurte han en mann i Mandal til å betale inn 320.000 kroner i kontanter og en bankremisse. Pengene skulle angivelig brukes til å investeres i forsikrings og valutahandel.

  • 8. eller 9. mars 2005 lurte han en mann i Kristiansand til å betale 100.000 kroner til å betale inn penger som skulle investeres i et "tradingprogram".

  • Høsten 2005 skal han ha forledet en mann fra Sørlandet til å betale 400.000 kroner som skulle gå til et investeringsprosjekt.

  • Høsten 2005 skal han ha lurt en mann i Vanse til å betale 400.000 kroner som angivelig skulle investeres i et "tradingprogram".

Begge mennene er dømt for følgende forhold på Sørlandet:

  • 29. juni 2005 ble en mann i Lyngdal lurt til å betale 400.000 kroner som skulle investeres i et høyavkastningsprogram.

  • I august 2005 ble en mann i Vanse lurt til å betale inn en million kroner til en konto. Pengene skulle investeres i et investeringsprosjekt.

  • 12. desember 2005 ble en kvinne i Farsund forledet til å betale en halv million kroner som angivelig skulle investeres i et høyavkastningsprosjekt.

Langvarig bedrageri

Bedrageriene har pågått i perioden 2003 til 2006. Saken ble først omtalt i Dagbladet i februar 2007. Da ble også tidligere Finance Credit-dømte Torgeir Stensrud omtalt. Han klaget saken til PFU, men Dagbladet fikk medhold, selv om Stensrud ikke hadde vært med på disse bedrageriene.

Saken har hatt et stort omfang og krevd store ressurser, går det fram av rettens omfattende dom der hvert enkelt bedrageri blir vurdert. Ifølge retten har lyngdølen stått ansvarlig for svindel av om lag åtte millioner kroner.

I Oslo tingrett nektet begge de to mennene for skyld i saken, men ble ikke renvasket. Lyngdølen stod tiltalt for å stå bak svindel ved 12 forskjellige anledninger, men ble frikjent for to av forholdene. 43-åringen ble dessuten frikjent for å ha satt inn nesten 1,4 millioner kroner i banken som var utbytte av kriminelle handlinger.

Må betale erstatning

Tingretten kom fram til at 43-åringen skal få inndratt 1.840.327 kroner. I tillegg må han betale erstatning på til sammen 240.000 kroner til to menn i Kristiansand. To andre menn må mannen betale til sammen 350.000 kroner i erstatning til.

En Farsund-kvinne som tapte store summer på saken er tilkjent en erstatning på nesten 3,9 millioner kroner. Størstedelen av denne erstatningen står Fetsund-mannen ansvarlig for å betale.