MANDAL: — De involverte har erkjent det forholdsmessige, og vi anser nå saken for ferdig etterforsket, sier politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, til fvn.no.

- Alle som skal avhøres er avhørt, og nå går det nok en uke før det skjer noe mer i saken, sier Gabrielsen.

Fire ungdommer i 19-årsalderen, som i helga befant seg på ei hytte sør for Tregde, kjørte søndag vekk en Fjord 23 de trodde var stjålet, og som de ønsket å fjerne fra brygga. De gikk på et skjær med båten og forlot den stående med motoren i gang.

Dagen før hadde en femte nittenåring stjålet båten, og fortøyd den ved hytta, der det var fest lørdag kveld.

Båttyveri utløste storstilt redningsaksjon

Uaktsomhet

Nå får politiets påtaleenhet overbrakt sakens papirer i løpet av uka, og skal deretter ta stilling til hva guttene, som alle er i slutten av tenårene, til syvende og sist vil bli tiltalt for.

— Det alvorligste er uaktsomheten de har utvist ved å forlate en båt på en slik måte at de burde ha forstått at det kan se ut som forlis eller mann over bord, sier Gabrielsen.

Det kan også bli snakk om å bli tiltalt for delaktighet i båttyveri og forsøk på skjule beviser for alle de involverte.

— Tyveri er jo en alvorlig sak, men det verste er måten de har forlatt den stjålne båten på, sier Gabrielsen.

- Vil det fremmes erstatningskav mot guttene?

— Dersom det bevises at dette åpenbart er deres feil, så kan det fremmes erstatningskrav ja, sier politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen.

- Vil det skje i dette tilfellet?

— Det vil jeg ikke forskuttere, sier Gabrielsen.

Kan svi på pungen

Søndag formiddag fikk Hovedredningssentralen på Sola melding om en båt som sto på skjær med motoren i gang. Dermed ble en redningsaksjon iverksatt.

Det kan bli en dyr sluttregning etter pizzaturen. Sjekk ressursene som ble utkalt:

  • Sea King-helikopter

  • Ambulansehelikopter fra Arendal

  • Kystvaktskipet KV Nornen

  • Redningsskøyta Hvaler

  • Politistyrker på land og til vanns

  • Lokale båter og frivillig mannskap

Godt over hundre tusen

De reelle kostnadene av søndagens redningsaksjon estimeres nemlig til over 100.000 kroner av Hovedredningssentralen.

— Sea King-helikopteret koster cirka 30.000 kroner i timen, og de var ute i tre timer, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Ola Vaage.

I tillegg koster Luftambulansen rundt 10.000 kroner i timen, og dette var i luften i to timer. I tillegg kommer utgiftene Kystvaktskipet KV Nornen, Redningsskøyta Hvaler og politiet hadde.

Men redningsleder Vaage sier at det er umulig for dem å si et sikkert beløp. Han sier at mange av ressurssene allerede ligger inne under statlige budsjett, og allerede er betalt for. Blant annet må pilotene i Sea King-helikopteret fly et bestemt antall timer uansett. Om disse flys i en redningsaksjon, eller om de flys bare for å dekke de pålagte timene i lufta, gir ingen prisforskjell, ifølge Vaage.

- Betal selv

— Denne leteaksjonen bør ungdommene betale selv, sier vaktleder Nils Olav Sunde ved Hovedredningssentralen.

— En slik aksjon binder opp enormt med ressurser, ja, sier piloten på Sea King-helikopteret, Trond Egil Hilstan.

Mens aksjonen pågikk, satt nemlig de fire guttene som hadde etterlatt båten på skjæret, på pizzarestaurant i Mandal. Bare drivstoffet til helikoptre og båter alene, kan man nok spise pizza for i et helt år.