KRISTIANSAND: Dette går klart fram av et tre sider langt internt varslingsbrev som ni operasjonsledere ved Agder politidistrikt har sendt til sin sjef, politimester Kirsten Lindeberg.

FÅR KRITIKK: Politimester Kirsten Lindeberg ved AGder politidistrikt får kritikk fra sine egne for ikke å satse nok på å bedre den operative bemanningen i politiet. (Arkivfoto)

– Vi er ikke lenger i stand til å gjøre jobben vår, slik det forventes av oss, skriver de i brevet.I brevet, som ble sendt til politimesteren i mai i år, påpeker de operative politilederne at den lave bemanningen kan føre til at menneskers liv og helse står på spill. De kritiserer også politimesterens prioritering av politiets oppgaver.

– Det må bli slutt på at etterforskningsoppgaver skal hindre den uniformerte politistyrken i å utføre sine primæroppgaver: Trygge befolkningen, og komme publikum til unnsetning når det er nødvendig. Hver eneste dag opplever vi at uniformerte politipatruljer ikke er disponible fordi de sitter inne og tar avhør, skriver de. Og spør videre:

– Hvor lenge vil det gå før dette «koster liv»? Hvis det skjer, har vi bevist at våre bekymringer er reelle.

Svekket politiberedskap

Bakgrunnen for brevet er at operasjonslederne har vært vitne til en nedprioritering av politiberedskapen. Nå frykter de den er så dårlig at den ikke lenger er tilstrekkelig for å ivareta tryggheten til befolkningen i landsdelen.

De skriver i brevet at det først og fremst er den operative styrken, altså vakt og beredskap, som lider av lav bemanning. Ifølge operasjonslederne er det et misforhold mellom politidistriktets disponering av ressurser, og politimesterens vedtak om å ha høyeste prioritet på forebyggende tiltak for liv og helse.

Lei av prat og mail

– Eksemplene på at vi ligger i faresonen er mange. Vi har opplevd og måttet sende politipatruljer fra Kristiansand til Flekkefjord for å løse oppdrag som dreier seg om liv og helse, fordi det ikke finnes tilgjengelig politi i fem tilstøtende kommuner, skriver politilederne i brevet.

Nå forlanger de at noe gjøres med problemene, og at det «ikke lar seg gjøre å prate eller maile dem bort ».

Bekrefter innholdet

Bård Austad, operasjonsleder ved Kristiansand politistasjon, er talsmann for operasjonslederne som sendte brevet til politimesteren. Han bekrefter at brevet ble sendt, men ønsker ikke utdype innholdet nærmere.

– Jeg ønsker ikke kommentere noe av innholdet i brevet, eller situasjonen for øvrig. Det får heller være opp til lederskapet ved Agder politidistrikt om de ønsker å si noe, understreker Austad.