LANGESUND: Verket, som er bosatt i Kristiansand, har hytte cirka seks kilometer fra stedet der «Full City» gikk på grunn natt til fredag. Padleentusiasten tok årene fatt for å kikke på skipet og ta bilder ved 15-tiden fredag ettermiddag.

— Det er jo i nærområdet. Jeg skriver en padleguidebok om kysten av Telemark. Og dette er sånt som kan skje, men som helst ikke bør skje, sier Verket om hvorfor han padlet ut til tankeren.

Lars Verket er en ivrig padler. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. (Arkivfoto: Vegard Damsgaard) Foto: Vegard Damsgaard (arkivfoto)

Verket vurderer å bruke noen av bildene han knipset i sin nye bok. For å komme helt ut til skjæret nær tankeren, måtte han hoppe i havet.— Det var såpass mye dønninger at jeg måtte det for å komme ut. Jeg holdt kameraet i den ene hånda, sier Verket, som kun hadde på seg kortbukse og t-skjorte.

Rett før han stupte uti hadde det vært en båt der som hadde virvlet bort oljesølet, så han merket lite til olja da han svømte de få meterne.

— Det var bare et sånt tynt, regnbuefarget oljelag, men det er det jo stadig vekk, for eksempel ved Fiskebrygga i Kristiansand, sier Verket.

Verre var imidlertid tilbaketuren, da han måtte padle i motvind i høye bølger.

— Jeg fikk føyser i ansiktet, og da kjente jeg oljesmaken, sier han, og forteller at han vasket kajakken med tænnveske da han kom tilbake til hytta.

Lars Verket sier at han ikke så så veldig mye til olja da han var ved den forliste båten, men at han kunne se at det hadde samlet seg i små bukter.

- Hva tenker du om konsekvensene dette får for livet ved og i havet?

— Jeg tror naturen rydder opp. Men det tar tid, og det er så unødvendig, svarer Verket, og legger til at han er mer bekymret over sårbarheten i forbindelse med oljeboringen utenfor Nord-Norge.

Du kan se flere bilder Lars Verket tok på bloggen hans.