LYNGDAL: Voldsepisoden fant sted ved Belland i Lyngdal 24. november i fjor. Nå er den 33 år gamle faren dømt til fengselsstraff i 30 dager, hvorav 15 av dagene gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Han må i tillegg betale 20.000 kroner i oppreisning til bussjåføren, samt 26.000 kroner til Sørlandsruta for økonomisk tap.

— Var svært bekymret

— Jeg forsvarer ikke voldsbruk, og gjorde selvfølgelig en stor feil ved å slå til sjåføren. Men jeg klarte ikke å styre sinnet mitt der og da, sa faren til fvn.no samme dag som volden fant sted.

Les også: Desperat far banket opp bussjåfør

Det hele startet da mannens kone ringte ham og fortalte at deres seks år gamle datter ikke hadde kommet hjem med skolebussen. 33-åringen kjørte til skolen, og fikk vite at datteren hadde gått på bussen. Han klarte ikke å komme i kontakt med bussjåføren på mobiltelefonen, og kjørte derfor langs skoleruten for å finne datteren.

— Jeg var svært bekymret for henne, og desperasjonen steg etter hvert som tiden gikk, forklarte mannen da saken var oppe i Lister tingrett.

Slo flere ganger mot hodet

Ved Belland oppdaget han bussen, og sperret veien slik at den ikke skulle kjøre videre. I bussen satt datteren og gråt. Faren satte henne i bilen før han gikk tilbake til sjåføren.

Ifølge dommen har både 33-åringen og bussjåføren forklart seg nokså sammenfallende om hva som skjedde videre. Faren konfronterte ham med at han ikke fikk tak i ham på mobiltelefonen. Sjåføren svarte at det ikke var dekning, noe som gjorde 33-åringen provosert siden han visste det ikke var tilfelle.

Deretter slo faren bussjåføren flere ganger mot hodet med knyttet hånd. Sjåføren bøyde seg ned, og fikk flere slag i skulderen.

- Må idømmes fengselsstraff

Som følge av volden ble bussjåføren sykemeldt. Han går fremdeles til behandling hos fysioterapeut for smerter i nakken.

Lister tingrett beskriver volden som svært alvorlig.

«Selv om det er forståelig at tiltalte var bekymret for datteren og hadde rimelig grunn til å tro at det fulgte av busselskapets rutiner at sjåførene skulle ta kontakt med enten skolen eller foreldrene dersom de yngste skoleelevene ikke hadde kommet seg av bussen på riktig stoppested, er omfanget og karakteren av volden mot NN altfor alvorlig til at det kun kan reageres med bøtestraff. Tiltalte må således idømmes fengselsstraff», heter det i dommen.

I formildende retning la retten vekt på at 33-åringen innrømmet forholdet, samt at han viste anger. Under rettssaken ba han bussjåføren om unnskyldning.

Mannen er ikke tidligere straffedømt eller bøtelagt for vold.