KRISTIANSAND: – Jeg vil at barn, blant andre kreftsyke barn, skal motta blodet mitt. Jeg vil ikke gi til røykere. Røyking er skadelig, og skadene deres er ofte selvforskyldt, mener ikke-røykeren Maurizio Ryen.

Da Fædrelandsvennen møtte ham under tapping i blodbanken på Sørlandet sykehus på Eg i går formiddag, ble 53-åringens ønske kontant avvist.

– Dette tok jeg opp med deg sist du var her. Giverne kan ikke selv bestemme hvem som skal få ens eget blod, fastslår seksjonsleder Kari-Ann J. Nedal i blodbanken.Maurizio Ryen er født i Trieste i Italia, har bodd 18 år i Sverige og de siste ti i Kristiansand. Han har vært blodgiver siden han var 19 år, og beskriver seg selv som et sunt menneske med en sunn livsstil. Han er giver for å hjelpe andre.

Anonymitet

Fungerende avdelingsleder i blodbanken Odd-Harald Olsen er glad for alle som vil gi, men presiserer gjeldende praksis.

– Å være blodgiver krever anonymitet. Alle skal behandles likt. Vi skiller ikke mellom røykere og ikke-røykere, svarte og hvite eller atferd. Etikkgrunnlaget er klart og gjelder for hele Europa, forklarer Olsen.

Olsen og Nedal sier det også ville medført en «voldsom administrering» hvis giverne fikk bestemme mottakerne.

Fabio Maurizio Ryen hevder han i Sverige for noen år tilbake fikk lov til å gi blodet sitt til en to år gammel jente han kjente med hjertefeil.

– Det er ikke vanlig praksis. Man kan ikke velge, da må man avstå fra å gi, sier Odd-Harald Olsen.

1400 aktive givere

Ifølge Kari-Ann J. Nedal er det i dag omkring 2400 blodgivere i Kristiansand, hvorav 1400 er aktive givere. En aktiv blodgiver tapper 4,5 desiliter minst én gang i året. Det kan han/hun gjøre maks fire ganger i året. Blodet kan oppbevares inntil fem uker i pluss fire grader, det vil si kjøleskapstemperatur.

– Hvem er mottakerne?

– Kreftpasienter, hvor hovedtyngden er voksne personer og pasienter som får gjennomført planlagte inngrep og de som trenger blod akutt ved eksempelvis trafikkulykker, forteller Olsen og Nedal.

De sier de gjerne vil ha flere blodgivere.

– Vi trenger flere givere og alle typer blod, sier Olsen som på grunn av sommerkapasiteten oppfordrer folk til å ta kontakt fra august.

Det er også regler for når du kan avgi blod. Det er karantene etter reiser i utlandet, opphold i malariaområder, sykdom og tannbehandling med mer.