OSLO: – I det varme og fine vårværet dukker det opp flere og flere snegler, så vær på vakt og gjør en innsats nå, sier fagsjef i Det norske hageselskap, Gustav Redalen, til NTB.

Sneglene blir for alvor aktive når jordtemperaturen kommer opp i 6 grader. Den kan også vandre inn fra nabolaget, eller følge med planter, heller og jord som du selv bringer inn i hagen.

400 egg

Med en god porsjon egeninnsats sammen med naboene er det mulig å redusere bestanden av iberiaskogsneglen i hagen din betraktelig. Det er imidlertid viktig å komme i gang med bekjempelsen av sneglen som spiser opp hagen din før den starter formeringen.

Forskerne mener at de legger eggene sine fra juli og utover høsten. Og det skjer ikke i sneglefart. Hver tvekjønnet snegle kan legge opptil 400 egg før den dør om høsten.

Dersom 100 unge snegler er kommet helskinnet gjennom vinteren, kan du risikere opptil 40.000 snegler i hagen.

Til Troms

Brunsneglen har spredd seg som en pest etter at den kom til landet via flere planteskoler som importerte planter i begynnelsen av 1990. – Folk er mest plaget av brunsnegler i kystnære områder fra svenskegrensen, langs Sørlands— og Vestlandskysten, og nord til Trøndelag. De siste årene har sneglene spredd seg også i innlandet og langt nord helt til i Troms, forteller Redalen.

Hageselskapet har i flere år engasjert seg i snegleproblemet, blant annet i møter med Landbruks- og matdepartementet. Norges forskningsråd har gitt penger til et forskningsprosjekt ved Bioforsk Plantehelse i Ås, der Universitetet i Bergen og Hageselskapet er samarbeidspartnere. Her gjøres det blant annet forsøk i utvalgte hager for å teste ulike bekjempelsesmetoder.