EVJE OG HORNNES: Ulykken skjedde torsdag for snaut to uker siden, da 66 år gamle Sigurd Eftevand jobbet alene i et steinknuseverk på Støylen ved Horrnes. Mannens klær hektet seg fast i et bånd på sorteringsverket, noe som førte til at han ble dratt inn i maskinen og klemt ihjel.

Nå viser det seg at tre deksler var fjernet på maskinen.

— Mannen skulle ikke komme inn til maskinen som var i bevegelse. Dekslene ville ha forhindret dette. De er laget for at de skal være der, sier seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet til fvn.no.

Hvem og hvorfor?

Ifølge Arbeidstilsynet skulle det ene dekselet stått i enden av båndet, der hvor mannen ble dratt inn. De to andre dekslene skulle vært plassert på sidene av maskinen.

Foreløpig vet verken Arbeidstilsynet eller politiet hvem som fjernet dekslene. De kjenner heller ikke grunnen til at de ble fjernet.

Derfor etterforskes nå tre firmaer. Et Oslo-basert firma står som eier av sorteringsverket. De hadde leid det ut til et firma i Grimstad, som igjen hadde leid maskinen ut til arbeidsgiveren til avdøde.

— I teorien kan alle de tre firmaene få straffeansvaret. Det kan bli aktuelt med foretaksstraff eller personlig forfølging mot den personen som har gjort feilen. Foretaksstraff kan bli aktuelt dersom man ikke finner ut hvem i bedriften som er ansvarlig, men da må vi bevise at noen i bedriften har skyld i dette, sier politiadvokat Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt.

Flere avhør

Foreløpig har politiet gjennomført flere avhør av ansatte i firmaene, men det gjenstår fortsatt flere avhør før en påtalevurdering blir tatt.

Les også:

Mann funnet død etter arbeidsulykke

Ble sist sett over fem timer før dødsulykken

— Etterforskningen videre avhenger av hva som kommer fram i avhørene. Foreløpig har vi ingen formening om hvem som fjernet dekslene, opplyser etterforskningsleder Jorunn Hæstad ved Evje og Hornnes lensmannskontor.

Hun understreker at politiet foreløpig ikke mistenker at noe straffbart skjedde i forbindelse med selve ulykken, som det var ingen vitner til.

— Per nå ser dette ut som en tragisk hendelse, sier hun.

- Har ikke gjort jobben sin

Arbeidstilsynet vil komme med en konklusjon så fort politiet er ferdig med avhørene.

— Det er noen som ikke har gjort jobben sin, kommenterer seniorinspektør Alf Helgeland.

Gjennom avhørene forsøker man blant annet å finne ut om det er gitt tilstrekkelig opplæring, om risikovurderingen ved å la 66-åringen jobbe alene med maskinen, og om det ble sendt med instruksjonsbok.

- Det er primært arbeidsgiver som har ansvaret for arbeidsmiljøet, herunder opplæring og kartlegging av risiko. Det er vårt fokus. De andre to virksomhetene har et ansvar, men ikke under vårt lovverk. Det er politiet som må se på om det er skjedd et direkte brudd på loven, og om det vil få konsekvenser for firmaene som leide ut maskinen, sier Helgeland.

OMKOM: 66-åringen omkom da han jobbet med denne maskinen i steinknuseverket på Støylen ved Hornnes torsdag 1. oktober. (Foto: Vegard Nekstad)