KRISTIANSAND: Mannen har holdt seg i ro siden juli måned, da han fikk det tredje besøksforbudet overfor kvinnen og hennes familie. Hans pågående oppmerksomhet overfor kvinnen, som han nå er dømt for, pågikk fra november 2007 frem til mars i år. Foruten 90 dager betinget fengsel, må mannen også betale 20.000 kroner i oppreisningserstatning til den 35 år gamle kvinnen, og 10.000 kroner til hennes mor.

Kristiansand tingrett viser til at mannen først tok kontakt med kvinnen anonymt og sendte gaver og henvendelser til henne uten å fortelle hvem han var. Først da kvinnen var 30 år skrev han sitt fulle navn. Oppmerksomheten fra 40-åringen har ifølge retten vært plagsom for familien.

Mange gaver I forbindelse med det siste besøksforbudet pekte politiet på at «besøksforbudet er begrunnet med at 40-åringen over en periode på 10 år, jevnlig og ved gjentatte anledninger har tatt kontakt med kvinnen personlig eller pr. brev, blant annet med ønske om å innlede et kjærlighetsforhold til henne. Han har videre på tilsvarende måte kontaktet medlemmer av kvinnens familie, blant annet med beskyldninger om at moren er ansvarlig for at datterens sykdom. Han har også til stadighet levert gaver til kvinnen og medlemmer av hennes familie. Henvendelsene har ikke opphørt, til tross for at han gjentatte ganger har fått beskjed om at den 35 år gamle kvinnen og familien hennes ikke ønsker kontakt med ham eller motta gaver fra ham».

Under hovedforhandlingen i retten kom det frem at familien har fått så mange gaver at de har samlet disse opp i søppelsekker og returnert pakkene. Moren har blant annet fått en rekke bøker om psykisk helse som 40-åringen mener hun bør lese for å forstå hvorfor hun opptrer så galt overfor datteren.

Plagsom opptreden «Retten finner det ikke tvilsomt at tiltalte gjennom år har oppført seg plagsomt overfor kvinnen og hennes mor. På tross av gjentatte oppfordringer om å la familien være i fred, og på tross av besøksforbud, har tiltalte fortsatt med å krenke deres fred. Særlig for 35-åringen har dette vært svært plagsomt. Hun sliter som sykdom, og føler seg ”invadert” av tiltaltes opptreden og gjentatte krenkelser av hennes fred. Også for morens vedkommende har tiltaltes gjentatte kontakt gjennom personlig overlevering av gaver, SMS-er, brev forringet hennes livskvalitet. Etter hvert har begge forenærmede i saken følt stigende uro og etter hvert delvis frykt for hva tiltalte kan finne på, selv om de ikke direkte har følt seg truet av ham».

Streng reaksjon Retten har i forbindelse med straffeutmålingen lagt vekt på at 40-åringen to ganger tidligere er bøtelagt for å ha brutt besøksforbudet overfor kvinnen.

Kristiansand tingrett mener det må reageres strengt i en sak som denne, og har funnet at 90 dagers betinget fengsel med to års prøvetid er passende reaksjon. I tillegg kommer oppreisningserstatning.

Mannen er også dømt til å betale 2.000 kroner i saksomkostninger.

Rettens ble administrert av tingrettsdommer Torje Torjesen med Oddbjørg Salthaug og Atle Ripegutu som meddommere.