FARSUND: Mannen fra Kvinesdal ble tiltalt for uaktsomt drap etter at en 63 år gammel kvinne omkom i en kollisjon ved Hårikstad 5. november i fjor. Kvinnen var passasjer i bilen 77-åringen kjørte.

Påtalemyndigheten mente mannen burde dømmes til seksti dagers betinget fengsel, men retten vurderte det annerledes. Ifølge dommen døde 63-åringen av hodeskader hun pådro seg da hun traff interiøret i bilen.

På grunn av veiarbeid var kun det ene kjørefeltet ved Hårikstad åpent for trafikk. 77-åringen forklarte i retten at det var skarpt motlys, og at han derfor ikke så vogntoget som sto bakerst i køen som ventet på grønt lys.

Kan ha løsnet bilbeltet

Undersøkelser gjort av politiet på stedet viste at 63-åringen ikke hadde festet bilbeltet, og retten mener det ikke kan utelukkes at kvinnen døde som en følge av feil bilbeltebruk. Medisinsk sakkyndig fant skader på 63-åringen som var forenelig med bruk av bilbelte, men kunne ikke fullstendig utelukke at beltet var brukt på gal måte.

Retten kom derfor frem til at 77-åringen ikke kan dømmes for uaktsomt bildrap.

Dømt for uaktsom kjøring

77-åringen beklaget under sitt vitnemål sterkt det som hadde skjedd. Avdøde var en god venn av ham selv og kona, som også var med i bilen.

I tillegg til uaktsomt drap var 77-åringen tiltalt for brudd på vegtrafikklovens § 3. Retten kom frem til at kollisjonen med vogntoget var et resultat av manglende aktsomhet over tid samt det skarpe sollyset.

77-åringen ble derfor funnet skyldig i uaktsom kjøring og ble idømt 10.000 kroner i bot.