KRISTIANSAND: — Jeg har handlet riktig i forhold til kirkens regelverk. Det er ikke aktuelt å behandle søknaden på nytt, sier biskop i Agder, Olav Skjevesland,

Han tilbakeviser kritikken etter å ha fjernet søknaden fra den lesbiske presten Anne Borchgrevink, som ønsker å bli kapellan på Notodden.

— Det er kun en finurlighet at det skulle ha stått i utlysningsteksten at homofile i partnerskap ikke regnes som kvalifiserte søkere. Trossamfunnet har rett til å bestemme hvem de vil ansatte som prest i den norske kirke, mener han, og han kan ikke se for seg at saken havner i retten.

Skjevesland er den øverste lederen for biskopene i Norge.

Han forklarer beslutningen med at han følger Kirkemøtets vedtak fra 1997 om ikke å ansette homofile prester som lever i partnerskap.

— Både den norske kirke og andre kirker strever med homofilitema. Kirkemøte har vedtatt at personer som lever i homofilt samliv ikke kan ha stilling som prest. Det vedtaket velger jeg å være lojal mot. At andre er illojale og bryter kontrakten er ikke min linje, sier biskop Olav Skjevesland.

Fagforbundet TeoLOgene er opprørte og vil forfølge biskopens handlemåte.

Mangler myndighet

Prest Anne Borchgrevink er overrasket over at biskopen fjernet søknadspapirene da hun søkte jobben som kapellan på Notodden.

Hun mener Skjevesland ikke har myndighet til å legge bort søknader, og tror håndtering av søknaden hennes skader Kirken.

— Jeg blir urolig på Kirkens vegne. Vi har ikke en biskop som ønsker respektfullt forhold teologer imellom. Jeg tror vi med den type utspill står nærmere en kirkesplittelse enn tidligere, sier Borchgrevink til NRK.

Hun er klar over at hun søkte i ett av landets mest konservative bispedømme, men sier hun ikke vil forholde seg til at søknaden ble kastet før den nådde menighetsrådet.

Lederen i Agder bispedømmeråd, Terje Hærås, sier til Fædrelandsvennen at biskopens syn har stor oppslutning også i bispedømmerådet.

— Vi har allerede har ansatte en person i stillingen, og ingen av representantene stilte spørsmål til saken. Biskopen bestrider at han har brutt loven. Det er han som skal bla gjennom søkerpapirene og utøve sitt tilsyn som biskop. Det er også han som skal si hvem som er skikket og ikke skikket, sier lederen i bispedømmerådet.

Bryter loven

Likestillings- og diskrimineringsombudet reagerer.

Leder i juridisk avdeling, Ann Helen Aarø mener bispedømme har opptrådt i strid med loven ettersom de visste at biskopen hadde fjerne søknaden fra den lesbiske presten.

Også statssekretær Randi Øverland i Kultur - og Kirkedepartementet går ut mot biskopen, og mener han handlet galt da han fjernet søknaden fra Borchgrevink.

Hun peker på at alle søknader skal sendes videre, og at det eneste biskopen kan gjøre er å skrive en liten merknad på søknaden, men ikke ta den bort.

Øverland kunne i går ikke si noe om hvilke følger dette vil få for Skjevesland.

Men biskopen står på sitt.

— Jeg kastet ikke søknaden, men holdt den tilbake. Og jeg underrettet både menighetsråd og søker om det jeg hadde gjort. Jeg kunne ha hatt søknaden med i bunken videre, og skrevet et brev om at det her er en søker som ikke er reell søker fordi hun lever i homofilt partnerskap. Men jeg valgte altså å fjerne den, og jeg har ikke noe å beklage, sier han.