KRISTIANSAND: Lørdag 27. oktober i fjor tok 61-åringen fra Vennesla inn på rom nummer 901 ved Thon Hotel Europa i Oslo. Mens venndølen var ute en tur på byen ankom en kvinne i 40-årene hotellet sammen med en mannlig bekjent. De bestilte et hotellrom, og ble tildelt rom nummer 901. Da venndølen kom tilbake fra byturen sent natt til søndag lå paret fra Østlandet og sov. 61-åringen har i politiavhør forklart at han gikk og la seg uten å oppdage at det lå to fremmede personer i sengen hans. Deretter startet dramatikken, som endte med at 61-åringen først ble rundjult, og deretter anmeldt for voldtekt.

Les også: Voldtektsanmeldt etter bookingtabbe

Nekter straffskyld

Den nå tiltalte venndølen har innrømmet å ha utført oralsex på kvinnen som han fant liggende i sengen, men hevder selv at den seksuelle kontakten skjedde frivillig. Det mener ikke påtalemyndigheten.

— Kvinnen ble utsatt for en seksuell handling uten hennes samtykke, mens hun var i en bevisstløsliknende tilstand. Det vil si søvn som var forsterket av beruselse, sier påtaleansvarlig i saken, Arne Donald Andersen i Oslo politidistrikt, til fvn.no.

Mannen fra Vennesla er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 192, og kan idømmes inntil ti års fengsel hvis han blir funnet skyldig i retten. Saken er berammet i Oslo tingrett 5. desember. Statsadvokat Geir Evanger representerer påtalemyndigheten i saken.

61-åringen nekter straffskyld etter tiltalen.

- Han bestrider å ha gjort det han er tiltalt for. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier venndølens forsvarer, Ben Fegran, til fvn.no.

Den tiltalte venndølen har ikke besvart fvn.nos henvendelser, og ifølge Fegran ønsker han ikke å kommentere saken.

- Dette er en drøm!

Grunnlaget for tiltalen er hovedsaklig forklaringen til den fornærmede kvinnen, og forklaringen til øyenvitnet som havnet i håndgemeng med 61-åringen på hotellrommet.

Den fornærmede kvinnen har forklart at hun våknet av venndølens tilnærmelser og en stemme på sørlandsdialekt som utbrøt: - Dette er en drøm!

Kvinnen trodde først det var mannen hun kom sammen med som sto for tilnærmelsene, men skjønte etter hvert at noe ikke stemte. Mannen, en politisjef fra Østlandet, har forklart at han våknet av at kvinnen ropte etter hjelp.

Fikk juling av politisjef

I panikk skal han ha begynt å slå etter venndølen, slik at sistnevnte ble påført et nesebeinsbrudd og kraftige hevelser i ansiktet. 61-åringen anmeldte mannen for legemsbeskadigelse. Denne saken er henlagt av politiet.

- De skadene han påførte tiltalte ble ikke ansett for å være straffbare utført i den situasjonen som oppsto. Vi mener han handlet i en nødvergeliknende situasjon, og valgte derfor å henlegge saken, sier Andersen.

Advokat Ben Fegran opplyser at de har påklaget avgjørelsen.

Tiltalen mot venndølen ble tatt ut av statsadvokat Geir Evanger 13. september, nesten et år etter at den angivelige voldtekten fant sted.

— Det var nødvendig å få oversikt over omfanget av skadene den tiltalte ble påført. Det har derfor tatt noe tid, sier Andersen.

- Hotellet kan ikke lastes

Politiet har i sin etterforskning ikke funnet noen grunn til å foreta seg noe overfor hotellet som booket politisjefen og kvinnen inn på samme rom som den nå voldtektstiltalte mannen.

— Dobbeltbookingen var en nødvendig forutsetning for at overgrepet kunne finne sted, men utover det er ikke dette noe hotellet kunne forebygget. Det er bare en rekke uheldige omstendigheter, og hotellet har sagt de vil skjerpe rutinene, sier Andersen.