KRISTIANSAND: – Jeg fattet mistanke da kunden ikke lignet på han som var på bankkortet. Han skulle jo handle ganske mye utstyr, for mellom 30 og 40.000 kroner, sier Veliqi, som er daglig leder ved fotobutikken.

Det var på ettermiddagen den 12. mars i år at en 39-åring fra Kristiansand gikk inn i butikken og forsøkte seg på svindelen. Da han skulle betale lå mye dyrt kamerautstyr på disken.

– Han ville benytte en betalingsmulighet med utsettelse. Da ringer vi GE Kapital som foretar en kredittsjekk. Jeg ble mistenksom da jeg snakket med dem og fikk avslag, forteller Veliqi.

Ba svindleren komme tilbake

Butikksjefen sendte imidlertid ikke kunden, som senere viste seg å være en svindler, på dør. Han fortalte at det ville ta noen minutter før det var klart om søknaden ble innvilget.

– Jeg fortalte at han måtte komme tilbake 20 minutter senere for å gi svar om søknaden ble godkjent. I mellomtiden ringte jeg politiet, som ikke hadde mulighet for å bistå, forteller han.

Da politiet ikke ville bistå, fortsatte Veliqi å nøste i saken. Han ringte banken og fant dermed ut at kortet som 39-åringen forsøkte å betale med var stjålet.

– Jeg ringte tilbake til politiet og fortalte at kortet sperret. De kom ned, men han var ikke kommet tilbake. Vi ble enige om at jeg skulle ringe tilbake da han kom inn i butikken, forklarer Veliqi.

Ringte politiet fra bakrommet

Noen minutter senere kom mannen inn i butikken og han ringte da politiet fra bakrommet.

– Jeg gikk ut i butikken og hjalp ham. Jeg latet som om alt var normalt og plutselig kom politiet inn. De pågrep ham uten dramatikk, forteller Veliqi.

Nylig falt dommen i saken mot 39-åringen. Foruten svindelforsøket ble han dømt for å kjøre taxi med falsk kredittkort, motorsykkeltyveri, skilttyveri, narkotika-forbrytelser, PC-tyveri og flere andre småsaker.

Kristiansand tingrett mente at 39-åringen burde dømmes til ni måneders fengsel, hvor fem måneder ble gjort ubetinget. Han må i tillegg betale 8000 kroner i erstatning til en mann som fikk frastjålet motorsykkelen sin.