VENNESLA: Reklamen har vært klistret opp på veggen utenfor inngangspartiet til butikken Sentrum Jern og Farge om lag en måned. Kvinnen som dekker til brystene med hendene, samtidig som hun holder opp en tube med pattesalve, er imidlertid i strid med loven.

— En mann har klaget oss inn, og nylig fikk vi et brev fra Forbrukerombudet med beskjed om at reklamen ikke er lovlig. Jeg ler av det hele, sier daglig leder i jernvareforretningen, Bjørn Linjord, til fvn.no.

For tørre jur

I brevet, som fvn.no har fått tilgang til, står det at Forbrukerombudet finner reklamen støtende og ulovlig.

«Annonsen viser kun brystpartiet til en kvinne og vi finner denne bruken av kvinnekroppen spekulativ. Det foreligger heller ingen sammenheng mellom kvinneavbildningen og det annonserte produktet, pattesalve, det vil si en salve som etter det Forbrukerombudet er kjent med fortrinnsvis benyttes for tørre jur hos kyr, sauer og geiter. Det mest betenkelige er imidlertid deres kobling mellom pattesalven og avbildningen av en kvinnes brystparti, noe som kan gi et inntrykk av en nedsettende vurdering av kvinnen», heter det i brevet.

Linjord skjønner ikke kritikken, men innrømmer at reklamestuntet ble gjort for å skape blikkfang.

— Vi ville ha en reklame litt på kanten. Men den er nokså harmløs. Man kan se mer på forsidene av bladene i en Narvesen-kiosk, sier han.

Positive reaksjoner

At salven kun benyttes på jur, er han heller ikke enig i.

— Fine «fruentimmere» fra Mosby har syklet til Vennesla i ens ærend for å kjøpe salven. Nylig var det en mann på 80 år som var innom og kjøpte en kartong for å bruke mot psoriasis. Og håndverkere bruker pattesalve på såre hender, sier han, og legger til at ingen har klaget til ham personlig.

— Jeg har fått ekstremt mange reaksjoner, men alle har vært positive, sier Linjord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLIKKFANG: Forbrukerombudet mener reklamen på butikkveggen er påtrengende. Den er nå tatt bort, men hvis eieren henger den opp igjen, risikerer han tvangsgebyr. (Foto: Kjartan Bjelland) Foto: Kjartan Bjelland

Reklamebanneret har butikken fått laget selv. Ifølge Linjord er det en kamerat av ham som har ordnet bildet.

— Ingen av oss på butikken vet hvem kvinnen er, medgir han.

Har fått frist

Forbrukerombudet viser til markedsføringslovens paragraf 1, og mener reklamen er kvinnediskriminerende.

«Reklamebanneret er av stort format og er å finne på utsiden av deres butikk. Det gjør at forbrukere som ferdes i området ikke selv kan velge å unngå reklamen. Dette kan i særlig grad gjelde barn og eldre. Forbrukerombudet vurderer derfor at markedsføringen er særlig påtrengende», heter det i brevet.

Linjord har fått en frist på drøye to uker på å bekrefte til Forbrukerombudet at han ikke vil bruke reklamebanneret i framtiden.

— Jeg har tatt ned reklamen nå, men det var fordi jeg skulle ha opp en reklame for et annet produkt. Det kan imidlertid godt hende at jeg henger den opp igjen, sier han til fvn.no.

Tvangsgebyr

Saksbehandler hos Forbrukerombudet, førstekonsulent Mona Lippold, opplyser til fvn.no at butikken i verste fall kan bli ilagt tvangsgebyr dersom de ikke retter seg etter Forbrukerombudets konklusjon. Men først forsøker de å komme fram til en frivillig ordning.

— Vi venter nå på en tilbakemelding fra innklaget. Hvis ikke de retter seg, må vi ta en ny vurdering. Dersom det ikke er mulig å komme frem til en frivillig ordning, kan Forbrukerombudet fatte et forbudsvedtak eller ta saken videre til Markedsrådet. Dersom det fattes forbudsvedtak vil det vanligvis også bli ilagt et tvangsgebyr, men i de fleste tilfeller kommer vi til enighet, sier Lippold.

Hvor mye et eventuelt tvangsgebyr kan komme opp i, kommer helt an på den videre prosessen, opplyser saksbehandleren.

— Størrelsen på et eventuelt tvangsgebyr må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier hun.