Ernst Baaslands (64) periode som biskop i Stavanger går mot slutten, etter at han selv søkte avskjed fra 15. juni. Biskopen sier i et intervju med Aftenbladet at beslutningen tvang seg fram særlig som følge av dimensjonen konkurssaken etter hvert fikk i mediene.

— Det var umulig å fortsette, sier Baasland.

Les også: Baasland får offentlig pengehjelp

Før tida

Han bekrefter at han i en tid har vært i samtaler med Kultur- og kirkedepartementet om en etterlønnsavtale. Han avviser at denne kan sammenlignes med en fallskjerm.

— Dette henger sammen med at jeg fremdeles kjenner vitalitet og slutter ett til tre år før tida. Avtalen kan mer sammenlignes med en AFP-ordning eller en sluttpakke, ikke ulikt det dere holder på med i Aftenbladet om dagen, sier biskopen.

— Vi biskoper har ikke behov for fallskjerm, vi skal motsatt vei, poengterer Ernst Baasland.

Han bekrefter også at samtalene med departementet også omhandler kompensasjon for advokatutgifter, noe han forklarer slik:

Ønsket ikke advokat

— Jeg ville først ikke knytte til meg noen advokat, fordi jeg ikke syntes det var nødvendig. Snart ble jeg likevel bedt om å gjøre dette, fordi verken jeg eller kontoret mitt hadde kapasitet til å håndtere mediepågangen. En viktig grunn til at jeg engasjerte advokat var altså at jeg gjerne fikk 10- 15 henvendelser fra pressen per dag.

Ifølge departementsråd Kristin Berge er Baaslands sluttavtale ikke ferdigforhandlet, men skal være på plass innen hans avgang. Hun sier til NRK at avtalen blir offentliggjort når den er ferdig framforhandlet.