KRISTIANSAND: — Belønningspenger til byer som begrenser biltrafikk var på vei ut. Men SV kjempet det inn igjen og fikk regjeringen til å doble. Og lokalt har vi i SV kjempet beinhardt. Derfor er jeg kjempefornøyd nå, sier Holmelid.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sier til Fædrelandsvennen at Kristiansand sammen med Trondheim er den byen i Norge som jobber best med å begrense biltrafikken. Hun roser særlig arbeidet med å innføre rushtidsavgift fra 2011 (eller alternativt andre løsninger som virker like godt som rushtidsavgift).

Torsdag delte hun ut 323 millioner i belønningsmidler. Sammen med Drammen og Trondheim får Kristiansand halvparten, altså 162 millioner kroner. Det vil bety mellom 50 og 70 millioner kroner til Kristiansand bare i år. Det kom også løfte om likende beløp, eller større, i fire år framover.

— Vi skal forhandle med de tre byene om forpliktende fireårsavtaler. De som kommer opp med best tiltak, vil få mest, sier Navarsete.

Miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune jubler. Hadde ikke pengene kommet, hadde det gått mot dramatiske kutt i bussdriften.

— Nå skal vi forhandle, men pengene kommer til å løse mye. De skal brukes på å redde økonomien i bussdriften og videreutvikle busstiludet. De skal også gå til kollektivfelt på Vågsbygdveien og E 39, samt park&ride-anlegg i alle nabokommunene, sier Holvik.

Se mer på fvntv i kveld og i Fædrelandsvennen fredag.