Se reportasje fra fvntv om saken her! KRISTIANSAND: De siste ukene har helse— og skolepersonell ved Møvig, Karuss og Fiskå skole blitt gjort oppmerksomme på at elever har startet en livsfarlig trend. Friminuttene brukes til å sniffe luftrens på skolens toaletter.

– Dette er skremmende og veldig alvorlig. Jeg tror ikke ungdommene ser alvoret eller konsekvensene av det de holder på med, sier Liv Momrak, helsesøster ved Møvig skole.

– Vi fikk et tips fra helsesøster om at dette foregår på vår skole. Vi tok umiddelbart affære, og gikk rundt i alle klasser samme dag. Her ga vi informasjon om hvilke konsekvenser sniffing kan ha, og at det er livsfarlig. Man kan rett og slett ødelegge seg selv for resten av livet, forteller Ellen McDade, sosiallærer ved Fiskå skole.

- Øynene begynner å rulle

Også dagligvarebutikkene rundt skolene kan bekrefte at det har blitt solgt uvanlig mye luftrens til skoleelever. Luftrensen inneholder blant annet butangass, og Liv Momrak har snakket med elever som har sett hvilken effekt rusen gir.

– Elevene har fortalt at sniffingen fører til at øynene begynner å rulle, fråde renner ut av munnen og man blir helt utenom seg selv i flere minutter, forteller hun.

Rusen varer i alt fra fem til ti minutter.

Livsfarlig Sniffing av lignende gasser har tidligere ført til både dødsfall og alvorlige, livsvarige skader.

– Gassen svekker hjernecellene, og kan gi varig hjerneskade. Man kan få respirasjonsvansker, og hjertet kan i verste fall stoppe. Dette stoffet er livsfarlig, sier Momrak.

Hun har nå i tett samarbeid med skolen og kommunens forebyggende etat satt i gang tiltak for å forsøke å stanse den økende trenden. Fiskå skole har også satt i gang forebyggende tiltak.

Se reportasje fra fvntv om saken her! Les mer i

i morgen.