KRISTIANSAND: Dagen etter ranet sto 23-åringen fram i Fædrelandsvennen og fortalte at han tok opp jakten på den væpnede raneren. Nå mener politiet at 23-åringen var ranerens medhjelper under det dramatiske ranet i Henrik Wergelands gate i Kristiansand sentrum 30. oktober i fjor.

Selv stiller 23-åringen seg helt uforstående til siktelsen.

— Jeg trodde det var en spøk da politiet kom på jobben min, sier han til fvn.no.

- Har ingen bevis

Mannen ble hentet på arbeidsplassen sin foran 300 ansatte onsdag morgen for to uker siden. I ni timer satt han i avhør ved Kristiansand politistasjon. Samtidig ransaket politiet leiligheten hans, og tok fra ham mobiltelefonen.

— De har ingen bevis. Under avhøret la de ikke fram noen ting. De presset meg i ni timer, og tilbød meg tilståelsesrabatt. Hvis de hadde hatt bevis, hadde jeg vært varetektsfengslet nå, sier 23-åringen, som ikke erkjenner straffskyld.

— Det var helt jævlig å sitte der når jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier han.

Politiet fant ikke grunnlag for å framstille mannen for varetektsfengsling. Han ble løslatt etter avhøret. Det betyr at politiet mener det ikke er fare for verken bevisforspillelse, gjentakelse eller unndragelse.

— Etter en konkret vurdering valgte vi å ikke fengsle ham. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier politiadvokat Bodil Folkestad Gyland.

Ukjent raner

23-åringens forsvarer, advokat Ole Magnus Strømmen, venter fortsatt på saksdokumentene fra politiet. Han vil derfor ikke kommentere saken utover at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

— På generelt grunnlag kan jeg imidlertid si at når folk blir løslatt i en slik sak, vil det ofte være fare for bevisforspillelse. Derfor må bevisgrunnlaget nødvendigvis være noe tynt, sier han.

Hva som førte til pågripelsen vil foreløpig ikke etterforskningsleder Leif Vagle ved Kristiansand politistasjon si noe om. Han vil heller ikke utdype hvorfor 23-åringen nå er siktet.

— Etterforskningen har ført til at vi har skjellig grunn til å mistenke og sikte 23-åringen for å medvirke til det grove ranet, sier han.

— Han er ikke mistenkt for å være hovedmannen. Han er mistenkt for medvirkning til ranet, understreker Folkestad Gyland.

Les også: 23-åring siktet for medvirkning til bankran

Fem og en halv måned etter ranet er ransmannens identitet fortsatt ukjent for politiet. Under ranet truet raneren til seg et ukjent pengebeløp av betjeningen med en pistolliknende gjenstand, før vedkommende forsvant ut av Handelsbanken.

Se video fra bankens overvåkningskameraIfølge 23-åringen løp raneren inn i ham utenfor banken. Deretter forsvant gjerningspersonen inn i parkeringshuset ved Vestre Torv.

— Jeg løp etter ham inn i parkeringshuset, og møtte ham i trappeoppgangen. Da var han umaskert. Jeg tenkte ikke på at det var farlig før jeg møtte ham ansikt til ansikt, sier 23-åringen, som fortalte det samme til fvn.no samme dag som ranet skjedde.

Sentralt vitne

Ti minutter etter ranet tok han kontakt med politiet og fortalte samme historie. Siden han var den eneste som så ranerens ansikt, ble han et sentralt vitne.

Samme ettermiddag ble en 21-åring pågrepet på Lund og siktet for ranet, men siktelsen frafalt tre døgn senere.

- Det var jeg som fikk ham løslatt. Hvorfor skulle jeg gjort det hvis jeg var ransmannen? Da hadde jeg nok vært like glad. Jeg ville heller ikke tatt kontakt med politiet. Ti minutter etter ranet gikk jeg til dem for å melde meg selv, og fortelle hva som hadde skjedd. Nå får jeg dette igjen for å være en god borger, sier 23-åringen.

Med bakgrunn i 23-åringens beskrivelser av ransmannen, offentliggjorde politiet en fantomtegning en drøy uke etter ranet. Mandag trakk etterforskningsleder Leif Vagle denne tegningen i tvil, spesielt siden politiet fikk inn færre tips enn forventet.

— Jeg har i alle fall gjort mitt beste, kommenterer den siktede 23-åringen, som også reagerer på at etterforskningsledelsen mandag beskrev ham som en kjent person i det kriminelle miljøet.

— Det er fullstendig feil. Jeg har aldri hatt noen negativ kontakt med politiet i Kristiansand, sier han.