KRISTIANSAND: — Økningen i antall asylankomster vi så tidligere i år, holder seg, og mottakssystemet er under press. Derfor er det viktig at vi så raskt som mulig kan opprette nye plasser i kommunene. Alle må ha et ordentlig sted å bo mens de venter, sier direktør Ida Børresen i Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding.

Alle som søker om asyl i Norge får tilbud om å bo i mottak mens asylsøknaden er til behandling.

UDI har vedtatt å etablere totalt 1500 nye mottaksplasser, som skal fordeles ut over hele landet. En andel av disse vil bli plassert i region sør, som består av Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold.

Ifølge regiondirektør i UDI region sør, Tormod Stavenes, vil det lyses ut 420 mottaksplasser i disse fire fylkene. Før i år er det lyst ut 200 nye mottaksplasser i samme område.

UDI lyser ut plassene i dag, og aktuelle tilbydere må melde sin interesse innen 30. mai. Ifølge Stavenes vil UDI foreta en vurdering av hvem som har det beste tilbudet, og fordele plassene deretter. Det er derfor uvisst hvordan plassene vil bli fordelt mellom de ulike fylkene.

— Vi håper at mange viser interesse for å drive mottak i regionen, slik at det blir flere gode tilbud å velge mellom, sier Stavenes.

Halvparten i Agder

I teorien kan alle de nye plasseres i et og samme fylke, men mest sannsynlig vil det bli etablert nye plasser også i Agder-fylkene. Per april 2008 har UDI 10 registrerte asylmottak i region sør, og fem av disse ligger i Aust- og Vest-Agder.

På mottak i Birkeland, Farsund, Kristiansand, Lillesand og Lyngdal bor det i dag 692 asylsøkere. Det er circa halvparten av det totale antallet asylsøkere som bor i region sør.

Utlendingsdirektoratet har et overordnet ansvar for etablering og finansiering av asylmottak. De drives av kommunale eller private aktører, men kontrolleres av UDI.

Flere mottak lagt ned

På landsbasis er det nå gjort vedtak om etableringen av 3000 nye plasser. Dette viser en tendens som avviker fra foregående år.

— Antallet plasser har gått ned frem til i fjor. For tre år siden hadde vi 140 mottak i landet, mens det før sommeren kun var 50 ordinære asylmottak, sier Stavenes.

Asylmottak flere steder i Agder har de siste årene blitt lagt ned. Dette har skjedd blant annet i Kvinesdal, Mandal og Arendal.

Daglig leder i SANA, Kåre G. Sørensen, opplyser at de ikke kommer til å søke om å få tildelt nye plasser. SANA er en ideell stiftelse, og driver mottak i blant annet Birkenes og Lillesand.

— Vi har ikke kapasitet til å ta imot flere asylsøkere på våre mottak, og har derfor ikke søkt. De siste årene har vi lagt ned mottak i Kvinesdal, Mandal og Sandefjord, og det koster penger både å legge ned og etablere mottak, sier han.