Søgne: – Det er veldig mange som lurer på hvordan det har gått, og det går kjempegreit, altså, sier Laila Østrem. I februar fylte hun 60 år, og ønsket seg mer enn noe annet å gi husrom til de rumenske tiggerne. Dermed troppet 11 sigøynere fra Romania opp, og møtte Lailas åpne dører.

I utgangspunktet skulle sigøynerne bo hos Laila og mannen i tre måneder. Men etter fem måneder er det fortsatt fullt hus hos Søgne-kvinnen.

Se video

Som mor

Når Fædrelandsvennen er på besøk, sitter de åtte sigøynerne i salongen og spiser rullekake og drikker kaffe. Ingen av dem snakker godt norsk eller engelsk, men Laila føler hun har blitt godt kjent med gjestene sine likevel. Og gjestene setter tydelig pris på Laila.

– Hun er som familie, som moren vår. Laila er et mirakel for oss. Tusen takk Jesus for Laila, sier Vasil Margel, en av sigøynerne som bor hos ekteparet Østrem.

De andre som bor hos Laila, er kona hans, barna, foreldrene, tanten og onkelen. Målet med å være i Norge, er å spare penger, slik at han kan kjøpe et lite hus i Romania til familien sin, sier han.

– Om noen bare ville gitt dem en jobb, sukker Laila.

Ifølge henne leter sigøynerne etter jobb hver dag.

– De er så flinke og arbeidsomme. Jeg får ikke gjøre noe her i huset lenger. Ser de meg med en søppelpose, kommer de løpende og skal bære den for meg, forteller hun.

På besøk?

De tre første månedene bodde de rumenske gjestene i det store huset, men de har nå flyttet ut i ei hytte på terrassen og i garasjen.

– Da vi skrev om dette i Fædrelandsvennen, var det flere som mente at sigøynerne kom til å rundstjele deg. Har det skjedd?

– Neida, neida, langt ifra. Det var jeg aldri redd for, uansett. Jeg har fått en kjempefamilie her, sier Laila. Hun håper at Vasil greier å spare nok penger, slik at han får kjøpt seg et hus i Romania. Da kan det hende Laila blir æresgjest.

– De har sagt at jeg må komme på besøk, og det hadde vært veldig flott, sier hun.

Mannen hennes holder seg unna når Fædrelandsvennen er på besøk, og vil ikke si noe til avisen.

Selger huset

Laila vet ikke hvor lenge gjestene hennes har tenkt å bli boende. Men huset er til salgs, så de må uansett flytte på seg når det blir solgt.

– Jeg tror de har tenkt å reise tilbake snart, sier hun.

Selv trives hun veldig godt med fullt hus.

– Drømmen min er å bo i bofellesskap med andre. Men da må det bli sånn at vi deler strøm og andre utgifter. Nå har jo strømregningen gått i taket, og septiktanken har vi vært nødt til å tømme flere ganger. Sånne ting hadde vi ikke tenkt på, sier Laila og ler.