BIRKENES: To asylsøkere ble 30. juni i fjor sendt til sykehus, etter at de hadde blitt angrepet ved idrettsplassen på Birkeland.

De to tiltalte, en 19-åring fra Mandal og en 23-åring fra Birkeland, oppsøkte tre asylsøkere som spilte fotball på idrettsplassen. Vitner til hendelsen har tidligere opplyst til Fædrelandsvennen at de tre asylsøkerne løp fra stedet, og at de to som nå er tiltalt jaget dem over en lengre strekning.

Metallrør

En av asylsøkerne kom seg unna, mens de to andre ble innhentet, og slått gjentatte ganger med et metallrør. Ifølge tiltalen ble begge slått bevisstløse, og tilbrakte henholdsvis to og fire døgn på sykehus etter mishandlingen.

— Det er en svært alvorlig sak. Resultatet av en slik voldsbruk er egentlig ganske tilfeldig. De er tiltalt under særdeles skjerpende omstendigheter fordi det er brukt et særlig farlig redskap, sier politiadvokat Folke Åmlid til fvn.no.

Ifølge Åmlid er det ikke funnet bevis for at volden var rasistisk motivert.

— Det kan være andre straffeskjerpende momenter, men det avhenger av hva som kommer frem i rettssaken, sier han.

Våpenet som skal ha blitt brukt er et metallrør som veier rundt 500 gram. Dette ble beslaglagt av politiet etter hendelsen.

Blir de to funnet skyldig i tingretten, kan de idømmes inntil seks års fengsel.

Tiltalt for medvirkning

Påtalemyndigheten mener det kun var 19-åringen fra Mandal som slo de to ungdommene, men både han og 23-åringen er tiltalt for legemsbeskadigelse.

— Vi mener det har vært et samvirke mellom disse to. 19-åringen har stått for voldsbruken, mens 23-åringen har medvirket psykologisk. Dette kan få betydning for prosederingen i retten, uten at jeg vil gå inn på det nå, sier Åmlid.

23-åringen, som da var 22, opplyste til Fædrelandsvennen i fjor at han og kameraten oppsøkte de tre asylsøkerne etter en krangel tidligere på dagen. 23-åringen hevdet de bare skulle snakke med dem, men at kameraten hans uten forvarsel slo til den ene i ansiktet med et støvsugerrør.

Birkelendingen bedyret da at han angret dypt på det som skjedde.

— Jeg skal ta straffen for det jeg har gjort. Jeg angrer veldig på alt, og ønsker å ta kontakt med de fornærmede for å be om unnskyldning, sa 23-åringen.

Det lyktes ikke fvn.no å komme i kontakt med 23-åringen eller 19-åringen onsdag.

Flere dager på sykehus

Den ene av de asylsøkerne ble påført hjernerystelse, hevelse ved høyre øye, nedsatt syn, hodesmerter, brystsmerter og søvnproblemer som en følge av volden. Den andre fikk behandling på sykehuset for en blodutredelse på stemmebåndene og nakkesmerter. Også han skal ha slitt med søvnproblemer i dagene etterpå.

En 19 år gammel venn av de to asylsøkerne fortalte til Fædrelandsvennen i fjor at han så vidt unnslapp samme skjebne som de to kameratene. Mye takket være naboer som kom løpende til for å jage bort de to forfølgerne.

Les også: - Jeg måtte løpe for å slippe unna

Saken er berammet i Aust-Agder tingrett 7. november.