KRISTIANSAND: I flere år har mange studenter drømt om et eget sted for å være i sentrum. Når studentfestivalen Kultopia sparkes i gang 19. mars, skal det hele være klart.

I dag ble en tiårig leieavtale signert mellom eierne og Studentsamskipnaden i Agder (SiA). Før studentene kan flytte inn skal lokalene, som befinner seg i Havnekvartalet, totalrenoveres.

– Vi har lenge ropt etter et hus vi har kontroll over. Det er et ønske fra byens side og studentenes side om et slikt hus i sentrum av Kristiansand, sier leder for Studentorganisasjonen, Helge Hovland, til fvn.no.

Konsertscene og kafé

Når studenthuset åpner vil konsertscene over to plan, pub og kafé være tilbudene. I fremtiden kan flere tilbud dukke opp i studentenes nye kulturhus.

– Drømmen er å få opp en scene eller et lokale hvor vi kan formidle andre former for kultur og kreativitet. Vi vil få en kapasitet på 5-600 personer, sier Sæther.

Alle planene for det nye huset skal ikke være spikret, og i tiden fremover skal alle planene legges.

– Det blir en totalrenovering og huset skal skapes på studentenes premisser med topp kvalitet. Det skal bli et sted hvor det er hyggelig og interessant å være. Vi vil utvikle noe funksjonelt og tidsrikt moderne i forhold til hva man forventer av et nytt utested, forteller assisterende direktør i Studentsamskipnaden i Agder, Marit Sæther, til fvn.no.

Festplass

Studenthuset blir det tredje kulturhuset for studentene under SiA, og det er liten tvil om at det blir et nytt feststed for studentene i byen. Studentlederen håper imidlertid på litt mer.

– Vi tror at studentene ikke bare skal bruke dette som en festplass, men som en samlingsplass. Det blir noe ala det som gjøres i Trondheim, drevet av og for studentene, sier Hovland.

Den siste tiden har støyproblematikken i sentrum fått mye oppmerksomhet. Utestedet Kick måtte nylig begrense driften på grunn av støy, men studentenes kulturhus skal ifølge SiA ikke være til sjenanse for naboene.

– Det fantastiske med Havnekvartalet er at det er veldig få naboer, i alle fall som ikke kommer i konflikt med oss. Området er altså veldig godt egnet, avslutter Sæther.