STAVANGER: De om lag 200 havmøllene vil dekke et område på 200 kvadratkilometer og gi en årlig kraftproduksjon på rundt 4,5 milliarder kilowattimer – tilsvarende det årlige strømforbruket til 220.000 husstander.

– Norge er blant de land i verden som har best vindressurser. Norge har betydelige fortrinn og muligheter til å utvikle løsninger for vindkraft på dypt vann med en verdensledende maritim teknologikompetanse, sier Lyses produksjonsdirektør, Arne Aamodt.

Forhåndsmelding

Lyse sendte onsdag en forhåndsmelding til Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) om det planlagte vindkraftanlegget.

– Lyse vil utvikle prosjektet, men vil hente inn samarbeidspartnere i den kapitalkrevende realiseringsfasen, sier Aamodt.

Plasseringen av anlegget skal være gjort i dialog med berørte fiskeriorganisasjoner.

– Målet er å etablere en sameksistensløsning mellom kraftproduksjon og fiskerinæringen, forteller produksjonsdirektøren.

Byggestart i 2014

Om framdriften i prosjektet går etter planen vil det bli levert inn en konsesjonssøknad i 2009, en investeringsbeslutning blir tatt i 2012 og byggestart blir i 2014. Teknologien som tenkes brukt i havmølleanlegget er utviklet, men er ifølge Lyse «ennå noe umoden» og foreløpig ikke konkurransedyktig sammenlignet med vindkraft på land.