STAVANGER/KRISTIANSAND: Stavanger-biskopens advokat Marianne Higson Haukali bekrefter at biskop Ernst Baasland har garantert for mer enn 10 millioner kroner, men har ikke kommentert den endelige summen.

Les også: Innrømmer å ha snakket usant

Like før klokken 18 onsdag sendte Haukali ut en pressemelding som opplyste at ekteparet Baasland vil erklære seg insolvent i skifteretten. Det vil si at de erklærer seg betalingsudyktige.

Baasland er begjært personlig konkurs av sin kones fetter, og konkursbehandlingen skal opp for skifteretten torsdag. Ifølge Stavanger Aftenblad skal biskopen og hans kone til sammen ha lånt 44 millioner kroner.

Overrasket over flere lån

Fra før er det kjent at biskopen har garantert for ett lån i saken. Men nå bekrefter biskopen at han også har vært med på å garantere for lån hos en annen privat kreditor, og at det i tillegg er tatt opp lån i banken, skriver Rogalands Avis.

Preses Olav Skjevesland har hatt tett kontakt med biskop Baasland den siste tiden, og innrømmer overfor fvn.no at han ble svært overrasket da han fikk høre at Baasland har garantert for mer enn ett lån.

— Det viser at bildet ikke er klart og tydelig slik saken fremstår nå. Av den grunn vil jeg heller ikke konkludere med noe omkring biskopens fremtid før alle fakta er på bordet, sier Skjevesland til fvn.no.

Han forsøkte flere ganger å komme i kontakt med Baasland onsdag ettermiddag, uten å lykkes.

- En biskop skal være rettskaffen

Skjevesland mener saken har tre sider som må vurderes.

— Den første er den juridiske. I tillegg er det omdømmet og autoriteten man bør ha som biskop. For det tredje er det en del mennesker som har lånt bort pengene sine, og som nå vil ha dem tilbake.

- Hvor går grensen for hva en biskop kan gjøre?

— Det som står fast, er at han ikke har beriket seg selv gjennom sitt embete. Han har ikke stjålet fra menighetskassen, sier Skjevesland.

- Hva er uakseptabelt av en biskop etter din mening?

— En biskop skal være rettskaffen. Det gjelder for alle mennesker, men ikke minst en biskop. Det er egentlig alt jeg vil si, sier Skjevesland.

Les også: Ny långiver føler seg lurt av biskopen

Anmeldt for bedrageri

Biskop Ernst Baasland og kona Bodhild Baasland ble i august begjært konkurs etter å ha tatt opp store lån fra venner og kjente for å hjelpe sønnen ut av pengeproblemer.

Blant dem som betalte inn penger er Selvaag-arvingen Cecilie Nustad. Hun har anmeldt biskopens sønn Bjarte Baasland for bedrageri av til sammen 26,6 millioner kroner.

LES OGSÅ: Innrømmer å ha snakket usant I - Må ikke bli tatt i løgn I Sønnen fortsatt forsvunnet I Anmeldt for bedrageri

Politiet i Oslo har gitt biskopens sønn frist ut uka til å melde seg for avhør. Hvis han ikke melder seg tidsnok, blir han siktet for grovt bedrageri. Men onsdag opplyste biskop Ernst Baasland at sønnen skal rekke fristen.

— Min sønn kommer hjem torsdag, men dette må du nesten snakke med politiet om, sier Baasland til TV 2.