MANDAL: Men Kristiansand tingrett mener Mandal kommune er like skyld i det som skjedde, og derfor er erstatningssummen halvert.

Saken handler i korthet om bedriften Nor Element som ble bygget opp på Gismerøya utenfor Mandal sentrum i 1999. I sjøfronten av bygget ble det laget en molo som Multiconsult prosjekterte. Denne moloen ble ødelagt i en storm høsten 1999, og det ble satt i arbeid bygging av en ny. Men i mai 2000 kom en ny, og langt mer voldsommere storm som ødela det som var bygget opp samt store deler av Nor Element-bygget.

Skadene på bygget beløp seg til 12,7 millioner kroner, penger som Mandal kommune måtte ut med til Nor Elements forsikringsselskap. Nå krevde altså kommunen pengene tilbake fra Multiconsult som planla hele moloen.

Kjernen i saken er at Multiconsult mener at de ikke hadde ansvaret for prosjekteringen av moloen, men retten mener vitner og skriftlige dokumenter beviser dette. Retten mener at Multiconsult begikk klare feil i planleggingen av moloen som var alt for underdimmensjonert mot været som kan være her.

Men retten mener Mandal kommune også er å klandre. Blant annet skapte kommunen uklare ansvarsforhold mellom aktørene i forkant av molobyggingen, der mye var basert på muntlighet fremfor skriftlighet.

Det var fredag uklart om denne dommen vil bli anket. Det har tidligere vært flere rettsprosesser rundt molosaken.