LILLESAND: — Det er så provoserende. Vi mister strømmen hver eneste gang det kommer masse snø, sier en irritert Anne Gro Steinsland Søndergaard. Hun sitter i vinterhuset på Mæbø på Justøya i varmen av en oljeovn. Ski på tv måtte hun bare glemme på lørdag. Både Mæbø og resten av øya var uten strøm hele dagen.

Ofte strømløs

  • Strømmen ryker med en gang det er noe her. Slik har det vært flere år, og de gidder ikke gjøre noe med det, sier Søndergaard. Hun forteller at de mister strømmen flere ganger hver vinter, og at det har skjedd alle de fire-fem årene familien har bodd på øya.

— De overser oss, og en er tydelig til plage når en ringer og gir beskjed om det.

Da hun ringte Agder Energi og meldte om strømbruddet lørdag formiddag, visste de ikke om det, men lovet å sende noen til å se på det.

Søndergaard mener problemet er at de ikke kan velge strømleverandør.

— Dermed har de ikke noe press på seg. Det burde vært et ris bak speilet her. Nå er det nok, de må oppgradere nettet her eller levere ut et aggregat til oss, sier hun irritert.

Uten vann

Søndergaard og andre på øya er ikke koblet til kommunalt vann, og mister dermed også vannet når strømmen går.

— Jeg har bunkret opp masse vann på vaskerommet, for jeg visste dette kunne komme, sier hun.

Hun tenker mest på naboer og andre som har mange unger. Selv har hun kjøpt inn mat nok til å klare seg inne en stund, og hun har plassert lommelykter strategisk rundt i huset.

— I tillegg har jeg stearinlys i beredskap, forteller hun.

- Middels

Agder Energi Nett peker ikke ut Justøy som noe spesielt sårbart område.

  • Nettet er helt middels, og det har blitt gjort oppgraderinger de siste årene, sier administrerende direktør Erik Boysen.

— Det som skjedde nå var at linjen som forsyner Justøy ble ødelagt, sier Boysen.

— I fjor hadde vi en spesiell situasjon med ising helt ute på øyene. Skjærgården ble hardt rammet og stømmen var borte lenge, sier han.

De har ingen planer om videre oppgradering av nettet.

— Så dette er bare noe folk må finne seg i?

  • Vi ønsker selvfølgelig å skaffe god forsyning til strømkundene våre, sier Boysen.