FLEKKEFJORD: Retten mente at gullsmeden med viten og vilje hadde begått forsikringssvindel og solgt varer ”svart”, skriver Avisen Agder.

Høines ble derfor dømt til fengsel i ett år, hvorav et halvt år er gjort betinget. Han må også betale en bot på 500.000 kroner. I tillegg fradømmes han retten til å drive næringsvirksomhet i tre år. Han får heller ikke sitte i bedriftsstyrer.

Etter et innbrudd i fjor skal gullsmeden ha oppgitt et tap av varer på 717.000 kroner. Påtalemyndighetene mente tapet reelt sett utgjorde cirka 350.000 kroner, og tok ut tiltale mot Høines for forsikringsbedrageri.

Dømt for momsbedrageri

Høines var også tiltalt for å ha unnlatt å oppgi momspliktig omsetning for 2,4 millioner kroner, og dermed unndratt 588.000 kroner i merverdiavgift i perioden 2003 til 2008. I dommen har retten lagt stor vekt på forklaringen til to tidligere ansatte. Retten mener det er bevist at Høines i sin skademelding til forsikringsselskapet meldte inn et altfor høyt krav i forhold til verdiene av hva som ble stjålet fra forretningen.

Retten mente videre at gullsmeden oppga tap av smykker som ikke ble stjålet og at han i tillegg oppga priser som var for høye. Påtalemyndigheten anslo at størrelsen på det reelle tapet til cirka 350.000 kroner.

— Grovt skattesvik

I retten ble det også hevdet at Høines, for å unngå registrering av solgte varer, rigget til en stor spiker og et blylodd som hindret kassaapparatet fra å gå helt igjen.

— Ofte når tiltalte selv ekspederte i butikken, lot han skuffen på den måten stå i åpen stilling, slik at han kunne bruke kassen til å veksle uten at det ble registrert aktivitet på apparatet, fortalte en tidligere ansatt i retten skriver Avisen Agder.

Dette ble også bekreftet av andre tidligere ansatte, som i dommen oppfattes som svært troverdige vitner.

Tingretten fant det også klart at tiltalte utførte skatter- og avgiftsunndragelse forsettlig, og når det gjelder skatteunndragelsene ble disse å regne som grovt skattesvik.

Retten fant få, om noen, formidlende omstendigheter i saken. Gullsmeden nektet straffskyld da saken gikk for retten. 72-åringen vedgikk likevel at han i enkelte tilfeller hadde vært for sen med å betale inn mindre beløp til skattemyndighetene.