VALLE/KRISTIANSAND: — Han er selvsagt veldig skuffet, og samtidig overrasket over at han er tiltalt. Han hadde nok trodd at saken mot ham skulle bli henlagt, sier Skares forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen.

KNIVTRUSSEL: Politiet mener Skare selv stakk kniven i nakkestøtten på bilen hans. FOTO: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN. Foto: Ole Birger Lien, Setesdølen

Fra offer til siktet Statsadvokaten i Agder har nå tatt ut tiltale mot Valle-prest Arne Emil Skare.Det var i juni i år at Skare selv fikk endret status fra fornærmet til mistenkt i saken. Årsaken var at politiet fikk mistanke om at Skare selv kunne stå bak truslene mot ham.

I april i år tok Skare kontakt med politiet etter at noen angivelig skal ha stukken en kniv i nakkestøtten på passasjersetet i Skares bil. Kniven var stukket gjennom et bilde fra menighetsbladet Vegleiaren som viste Skare i prestetjeneste.

Skare har også anmeldt flere trusselbrev han skal ha mottatt. I brevene blir Skare drapstruet og bedt om å forlate Setesdal.

Skare har tidligere uttalt til fvn.no at han tror en psykisk syk person står bak truslene.

KUTTET AV: Bildet viser hvordan bremseslanger på bilen var kuttet av.

Bremseslanger kuttet Det hele toppet seg da Skare ble skadet etter en utforkjøring ved Rotemo i Valle i juni i år. Saken ble meldt til politiet, og undersøkelser viste at bremseslangene til tre av hjulene var kuttet tvers av.Skare sa i avhør at han mente det dreide seg om sabotasje.

Etter hvert fikk ikke politiet de mange truslene mot Skare til å stemme, og i juli i år ble han siktet for falsk forklaring.

Hevder seg uskyldig Ifølge Skares forsvarer fastholder presten på sin forklaring.

— Han mener fortsatt han er uskyldig, og at noen står bak truslene mot ham. Det er også derfor han har flyttet fra bygda. Hele saken handler om troverdighet, og han er veldig lei seg for at han ikke blir trodd. Spesielt i hans stilling som prest er dette svært tungt, sier Søndervik Johnsen.

Godt politiarbeid Saken ble tidligere i høst sendt fra statsadvokaten tilbake til politiet i Valle for videre etterforskning. Årsaken var at Statsadvokaten i Agder, som tar ut tiltale, mente enkelte sider av saken måtte avklares.

Skares forsvarer ønsker ikke å kritisere politiet for etterforskningsarbeidet som er utført.

— Politiet har jobbet som de pleier med alle mulige innfallsvinkler, men har kommet til denne konklusjonen. Den er vi uenig i, men bortsett fra det er ingenting å utsette på politiarbeidet, sier Søndervik Johnsen.

Presten er tiltalt for to forhold:

  • Han skal ifølge tiltalen ha stukket en kniv gjennom et bilde av seg selv i april i år. Kniven var stukket inn i nakkestøtten på passasjersetet i Skares bil.

  • I juni i år varslet Skare politiet etter at han hadde kjørt av veien ved Rotemo. Presten skyldte på bremsesvikt, og sa i avhør at han må ha blitt utsatt for sabotasje. Ifølge politiet skal Skare selv ha kuttet av bremseslangene på sin egen bil.