KRISTIANSAND: – Dette er en god julegave til sørlandske bedrifter, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til fvn.no.

Det sørlandske næringslivet er kjennetegnet av mange små bedrifter, og de sparer nå store revisjonsutgifter etter at regjeringen lar revisjon bli frivillig for bedrifter med under fem millioner kroner i omsetning.

NHO er storfornøyd med å ha vunnet fram med sin kamp for å vise at kostnadene ved revisjon ikke står i forhold til nytten. Om lag 140.000 bedrifter sparer nå store summer.

— Lovpålagt revisjon har hittil kostet 1,5 til 2 mrd kroner hvert år for de mindre bedriftene. Innsparingen ved frivillig revisjon går rett på bunnlinjen til de bedriftene som ikke har behov for revisjon av regnskapene.

Nå kan disse midlene i stedet sikre inntjeningen for bedriften, uttaler NHO-sjef John G. Bernander på organisasjonens hjemmeside.

Ifølge stortingsrepresentant Henriksen viser erfaringer fra blant annet Danmark at bortfall av denne plikten ikke fører til økt økonomisk kriminalitet, slik noen frykter.

— Omsider ser vi et forenklingstiltak som virkelig monner for de mindre bedriftene. Ambisjoner om forenkling har aldri vært mangelvare i næringspolitikken. For første gang får bedriftene nå oppleve reell politisk handling. Endelig kan de mindre bedriftene selv velge om og hvordan de vil benytte revisors tjenester, sier John G. Bernander.

Også opposisjonspartiene har gått inn for at revisjonsplikten fjernes, dermed blir forslaget enstemmig vedtatt og vil gjelde fra 2011. – Men revisorene er kanskje ikke like fornøyd?

– Hehe. Nei, kanskje ikke, svarer Kari Henriksen.

I en pressemelding skriver administrerende direktør i Den norske Revisorforening, Per Hanstad, at regjeringen nå svekker skattekontrollen.

– Det er oppsiktsvekkende at en regjering dominert av Arbeiderpartiet, som har en klar og uttalt målsetning om å redusere skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet, fremmer et slikt forslag, skriver Hanstad.