VENNESLA: — Det har vært helt utrolig etter at Vennesla Tidende og Fædrelandsvennen tok opp saken vår. Folk stopper oss på gata. Alle mener det var helt forferdelig at politikerne skulle blande seg inn i hva vi ville betale for småbruket og nekte oss å kjøpe, sier Therese Belland.

For i forrige uke snudde meget overraskende politikerne i bygg- og miljøutvalget i Vennesla. Med dobbeltstemmen til Aps Bjørn T. Nordhagen gikk Frps forslag om å tillate konsesjon gjennom. Høyre, Frp og Ap økte rett og slett boverdien med 600.000 kroner på eiendommen og kom til at da kunne konsesjon innvilges.

Politikerne sa først nei, fordi det unge paret ville betale 2,5 millioner for eiendommen på 33 dekar dyrket og 290 dekar skog på Greibesland. Dette til tross for at det var kommunen selv som hadde bedt eierne om å selge, slik at gården kunne få fast bosetting. Politikerne mente den gang at 1,9 millioner var riktig kjøpesum eter konsesjonslovgivningen.

— Vi jubler for snuoperasjonen – og takket media. Vi tror ikke de hadde snudd hvis ikke det hadde blitt offentlig debatt om saken. Nå gleder vi oss til å flytte inn. Det blir ikke før våren, men endelig begynner jeg å tro at den store drømmen min om småbruk kan gå i oppfyllelse, sier Belland.

Det er bare én hake. Fylkesmannen har bedt om å få oversendt saken. Nå har hun tre uker på å bestemme om hun skal overprøve politikerne i Vennesla eller ikke.

— Politikerne har gitt konsesjon. Det er ganske dramatisk hvis fylkesmannen trekker en gitt konsesjon tilbake. Men vi får se, sier eiendomsmegler Frode Gundersen, som har formidlet salget av småbruket. Nesten 150 var interessert i å kjøpe, og derfor gikk prisen opp.

Reglene om prisstyring av landbrukseiendommer eksisterer for å sikre at gårder kan drives. Derfor skal eiendommene takstes i forhold til hva som er inntektsgrunnlaget på gården.

— Jeg skjønner det i forhold til store gårder. At man må sikre at bønder kan ha råd til å kjøpe gårder. Men det blir jo helt merkelig med disse reglene for småbruk. Den vi forsøker å kjøpe er jo ikke en gård. Det er mer snakk om en boplass med god plass, et hobbysmåbruk, sier Belland.

Kjør debatt: Hva mener du? Bør fylkesmannen blande seg inn for å sikre lav pris på småbruk, eller bør Therese Belland og Richard Ove Johansen få lov å overta bruket på Greibesland?