KRISTIANSAND: Det var i forbindelse med en straffesak i tingretten mandag at 26-åringen var innkalt som vitne. 26-åringen har tidligere vært siktet i samme sak, men politiet har henlagt saken mot ham.

I stedet ble han innkalt som vitne. Alle vitner som blir innkalt til retten har forklaringsplikt, bortsett fra forhold som kan medføre straff for vedkommende eller hans nærstående.

Tålmodigheten til sorenskriver Yngve Svendsen og meddommerne Jan Berg og Kari Hilde Høgberg Schulstad ble imidlertid oppbrukt.

Nektet i svare

Det heter i kjennelsen fra Kristiansand tingrett at «vitnet nektet imidlertid å svare på samtlige spørsmål. Han bemerket også at han – uansett – ikke ville svare på noen spørsmål, og ikke ville forklare seg om noe som helst. Rettens leder gjentok for ham flere ganger at han hadde forklaringsplikt, men at han kunne nekte å svare på spørsmål som kunne utsette ham eller hans nærstående for straff. Vitnet ble også flere ganger spurt om hvorfor han ikke ville forklare seg, men nektet hver gang å oppgi noen grunn. Rettens leder gjorde ham oppmerksom på at retten ville vurdere å ilegge ham rettergangsbot, og gav ham anledning til å uttale seg om dette. Han svarte at han heller ikke hadde noe å si til det.

Krenket rettssystemet

Retten finner at vitnet ved å nekte å forklare seg, og unnlate å oppgi noen grunn for dette, har krenket rettssystemet på en straffverdig måte. Han var et sentralt vitne i straffesaken. Vitnet har ikke påberopt noen vitnefritaksgrunner omfattet av bestemmelsene i straffeprosessloven«, heter det i kjennelsen fra tingretten.

Tingretten mente at boten kunne settes til 5.000 kroner. Vitnet oppga i retten å være sjåfør, men ville heller ikke gi nærmere opplysninger om dette.