HIRTSHALS: — Nå er vi klare. Stemningen er god og vi er så klare som vi kan bli, sier Stian Lauritzen (21) på telefon fra Hirtshals.

Les også: Skal skate fra Kristiansand til Paris 150 mil

Stian Lauritzen er sønn av den tidligere toppsyklisten Dag Otto Lauritzen fra Grimstad. Sammen med to kamerater fra Hallingdal Folkehøyskole, Arne Olsen Harsheim (19) og Nikolai Kaasa (20), setter han nå kursen mot Paris, en tur på omtrent 150 mil.

I slutten av juni skal guttene skate i mål i den franske hovedstaden, som Dag Otto Lauritzen har syklet avslutningsetappen inn i åtte ganger under Tour de France.

Første etappe for trioen går til Brønderslev i Danmark, en tur på 45,1 kilometer. Siden går det nedover Europa i etapper på mellom 4 og 8 mil hver dag.

— Det verste som kan skje er at vi faller og brekker et bein for eksempel. Men det som vi uansett vet blir den store utfordringen er slitasjeskader, sier Lauritzen.

- Hvordan løser dere det?

— Vi må nok massere hverandre innimellom og bandasjere litt, sier 21-åringen fra Fevik.

Billig og miljøvennlig

Guttene skal overnatte billigst mulig. Vandrehjem eller rett og slett bare ringe på et hus og satse på at folk er gjestfrie, er planen. Turen kalles «Skate for nature», og ifølge guttene gjør de det «for å løfte blikkene til enda flere, være til inspirasjon og vise at alle kan bidra ved å bare endre livsstilen sin litt», som de selv skriver på facebook-gruppen sin.

Så kan det nok diskuteres om dette bare er «å endre livsstilen sin litt ».

— Stian overgår meg i det meste når det kommer til å ha talent for idrett. Han er god i alt han foretar seg, og har masse viljestyrke. Når han først bestemmer seg for å gjøre noe, så gjennomfører han det, fortalte en stolt Dag Otto Lauritzen til fvn.no da planene for turen ble planlagt tidligere i år.

Guttene har sin egen hjemmeside som oppdateres fra guttenes laptop som er med på turen.