FARSUND: Nettet snører seg rundt de unge mennene som står tiltalt for til sammen tre ran i Farsund og Lyngdal.

— Det var han som var ansatt på Pitstop som foreslo at vi skulle fingere et ran av gatekjøkkenet. Vi ble skuffet da utbyttet ikke ble større enn 8000 kroner. Han hadde forespeilet oss at det ville være et sted mellom 20.000 og 50.000 kroner i kassa denne kvelden, forklarte den 21 år gamle lyngdølen på tiltalebenken.

18-åringen som var ansatt på spisestedet ble av to av sine medtiltalte utpekt som hjernen bak ranet. Selv nektet han for å ha noe som helst med ranet å gjøre. Det hjalp ikke at aktor minnet om at han i en politiforklaring hadde innrømmet alt. Samtidig viste han til at de medtiltalte ville ha lite å tjene på å trekke en uskyldig inn i saken så lenge de selv har erkjent straffskyld.

— I avhøret i november sa jeg meg til slutt enig i alt som politimannen ville, for å få lov til å slippe fri fra varetekt, forklarte 18-åringen.

Magert utbytte

Også 6000 kroner fra ranet på rutebilstasjonen i Farsund var vesentlig mindre enn det ranerne hadde sett for seg.

— Vi hadde lest en avisartikkel for et år siden at det under et innbrudd på rutebilstasjonen var blitt stjålet 70.000 kroner. Sjåføren som vi truet og bandt med en klessnor, kunne ikke åpne den store safen, forklarte en av ranerne i retten.

Pistoler

Aktor og statsadvokat Jostein Johannessen viste i retten i går fram pistolene som ranerne brukte til å true til seg penger med. Våpnene av typen Browning Buckmark kaliber 22 ble kjøpt av broren til en av de tiltalte for rundt 500 kroner stykke. Fire pistoler og 1000 skudd som opprinnelig tilhørte Farsund pistolklubb, har siden de i fjor vår ble stjålet fra en personbil skiftet eiere en rekke ganger i det kriminelle miljøet i Lyngdal.

Proffe

I retten fortalte de to hovedtiltalte at de hadde lagt ned mye arbeid i å villede politiet. For å unngå at bilen deres ble registrert i bomstasjoner kjørte de lange omveier. Mobiltelefoner ble slått av eller lagt igjen hjemme, slik at politiet i ettertid ikke kunne spore disse til basestasjoner i nærheten av ransstedet. For å villede politiet ba den en av dem kjæresten sin bruke hans mobiltelefon et annet sted mens han begikk ran. Etter hvert ran ble hansker, klær, sko og andre gjenstander som kunne sette politiet på sporet brent. I retten fortalte ranerne at de hadde avtalt koder som ble sendt som sms. At en ville komme på fest kunne for eksempel bety at ransplanene gikk sin gang.