EVJE OG HORNNES: Grunnen er at et enstemmig styre i Evjemoen Næringspark har sagt nei til det planlagte fengselet. Styret vil prioritere slankere på Evjeklinikkken, og ønsker ikke fengselet som nærmeste nabo.

— Evjemoen Næringspark vil ikke ha fengselet etablert. Det har gjort saken vanskeligere, medgir ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes kommune til fvn.no.

Penger på statsbudsjettet

Etter planen skulle fengselet med 20 plasser etableres i bygg 94 på Evjemoen, som ligger i søndre leir få hundre meter fra kommunehuset. Fengselet skulle ha et lavere sikkerhetsnivå, men fangene skulle gjerdes inne og ikke gjennomgå åpen soning i den tidligere militærleiren. Det var ventet at fengselet ville gi 16 arbeidsplasser til kommunen.

Før jul satte Stortinget av penger på statsbudsjettet for 2008, men nå henger bevilgningen i en tynn tråd.

— Å være nabo til et fengsel er ikke bare bare. En av våre største satsinger er Evjeklinikken, som skal bygge ut fasilitetene, sier daglig leder i Evjemoen Næringspark, Knut Kjetil Møen, til NRK Sørlandet.

Ordføreren er både skuffet og overrasket over vedtaket til styret.

— Ja, dette kom overraskende på meg. Jeg tror at de overvurderer frykten av konsekvensene av å ha et fengsel på området. Det er ikke snakk om åpen soning, slik det kan ha blitt oppfattet som, sier han.

Politikerne bestemmer

I totalvurderingen har Evjemoen Næringspark bedt om at fengselet blir opprettete et annet sted i kommuneregionen. Ifølge Ropstad er det usikkert om dette lar seg gjøre. Ingen aktuelle steder peker seg ut, og Kriminalomsorgen har også satt som krav at fengselet skal etableres i bygg 94. Til syvende og sist er det kommunepolitikerne som avgjør om det blir fengsel på Evjemoen. Saken skal nå behandles i et adhoc-utvalg kommunen har satt ned. Utvalget består av politikere og representanter fra velforeningen og Evjemoen Næringspark.

— Adhoc-utvalget skal komme med et utspill til kommunestyret. Jeg vil anbefale at dette behandles i kommunestyret allerede 11. april, sier Ropstad.