SETESDAL: — I dag er det helt nydelig påskevær på Hovden, og da er det spesielt viktig at folk er oppmerksomme på hvor de legger rastepausen sin. Det kan være fristende med skråninger, fordi det er lett å grave i snøen. Men skredfaren gjør dette skummelt, sier Alfred Georg Klausen, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps, til fvn.no.

Kan gå spontane skred

Klausen ber folk være ekstra oppmerksomme der skavlene er over fem meter, og helningen er over 25 prosent. Han opplyser at snøskredfaren nå er på 3 på NGI-skalaen.

— Det betyr at det kan gå en del spontane snøskred, eller skred utløst av skiløpere, sier han.

Han advarer påsketuristene på det sterkeste å bevege seg utenfor oppmerkede løyper.

— Å gå utenfor løypene er ikke å anbefale, påpeker Klausen.

Vær oppmerksom på skavler

Det er spesielt viktig å være oppmerksom på skavler når en beveger seg i påskefjellet.

— En skavel kan fort løsne og forårsake et større skred, sier han.

I en pressemelding sendt ut sent fredag kveld, påpeker Vest-Agder Røde Kors at det er lenge siden det har vært så stor snøskredfare som det er nå.

Fredag ettermiddag omkom en 44 år gammel mann fra Kristiansand etter at han ble tatt av et snøskred i Valle. Under redningsaksjonen ville ikke politiet sende inn for store redningsmannskaper i området, fordi de vurderte skredfaren til å være for stor.

- Vis aktsomhet

Røde Kors sitte løypepersonell på Hovden, har hele påsken meldt om store skavler og overheng, og de siste dagers snøfall har økt skredfaren ytterligere.

— Politiet og kjentmenn i området vurderer faren for skred til å være på det høyeste nivået i øvre deler av Setesdalen, og Hovden spesielt, heter det i pressemeldingen.

Klausen har en klar anbefaling.

— Folk bør vise aktsomhet og være veldig oppmerksomme på hvor de beveger seg.