AGDER: Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps har ansvaret for beredskapen i påskefjellet på Agder, og statistikken så langt viser at antall skader synker i forhold til de siste årene.

I 2005 registrerte Røde Kors totalt 56 skader lørdag før palmesøndag, og følgende mandag. Hvert år siden den gang har antall skader sunket, og i år ble bare 32 skader registrert.

Kun mindre skader

Informasjonsansvarlig Alfred Georg Klausen forteller til fvn.no at det foreløpig kun er snakk om mindre skader i fjellet.

— Ute i terrenget er det gnagsår og skrubbskader det går i. Da setter vi på plaster og hjelper de eventuelt på annen måte, opplyser Klausen.

Klausen forteller at det er normalt at småskadene dominerer i begynnelsen av uka.

— Det er gjerne i selve påskehelga de store skadene oppstår. Folk har da vært i fjellet lenge og begynner å bli slitne. Man føler seg kanskje seg litt for trygg, man har gått lenge og tar kanskje ekstra sjanser, sier Klausen.

Ikke stol på mobilen

Klausen har ett viktig tips til alle som ferdes på påskefjellet:

— Følg fjellvettreglene. Det er den enkleste måten å være sikrest mulig. Røde Kors fokuserer i år på at man ikke må stole blindt på mobiltelefon. Mobiltelefoner går på batteri, som påvirkes av kulde og det skader telefonen. Man må gå med mobiltelefonen tett på kroppen og ikke avtale tidspunkter om når man ringer, forteller Klausen.

I løpet av påska er Røde Kors på plass med over 50 personer fordelt vaktstasjonene Hovden, Vassdalstjønn, Mysland, Josdal, Sinnes, Knaben, Eikerapen, Ljosland, Bortelid og Brokke.

Rolig for politiet

Også politiet har fokus på økt utfart i påska. Driftleder Sigurd Langeid i driftsenheten for Setesdal for politiet forteller at fokus på fjellet økes i påska. Problemene så langt har imidlertid vært ikke mange.

— I forhold til hvor mange som kommer har vi vært forskånet store ting. I år regner vi med at driftsenhet Setesdal, altså kommune Evje og oppover, får besøk av opp mot 25-30.000 mennesker, sier Langeid til fvn.no.

Langeid er så langt godt fornøyd med påsken i år.

— Ordensmessig har det vært bra i år. Jeg tror ikke vi sliter så mye med fyll som Hemsedal, men vi har hatt litt. Det er en av grunnene til at vi har ekstra patruljer ute, sier Langeid.