KRISTIANSAND: – Juleaksjonen har vært veldig bra for oss. Med tiden vi er i, med økte kostnader, er dette et godt bidrag inn og spesielt for barnehagebarn. Ikke alle familier har tilgang til arvetøy, så jeg vet dette er et flott tilbud for flere foreldre.

Det sier Hilde Ramsland, leder i Læringsverkstedet Ravneheia barnehage.

De er en av de 54 barnehagene i Kristiansand som meldte inn at de trengte varme klær og sko til barna.

Årets juleaksjon var et samarbeid mellom Fædrelandsvennen og Kristiansand kommune. Kommunen fortalte at mange barn i Kristiansand manglet klær som holdt dem varme og tørre gjennom dagen i barnehagen.

– Stort behov i barnehagene

Mange lesere og flere bedrifter ville hjelpe, og flere lette i skuffer og skap og ga bort vinterklær til aksjonen.

Det ga resultater.

Nå har 430 klespakker blitt levert ut til barnehagene.

Her kan du se bilder fra aksjonen:

Også Bamsebo barnehage på Lund har fått vintertøy fra juleaksjonen.

– Dette har vært fantastisk. Vi har fått inn ulltøy, og vi har valgt å bruke det til skiftetøy i barnehagen. Ser vi at barn trenger vintertøy kan vi nå tilby familier dette, siden vi har fått inn godt med klær, sier Gunn Strand-Brunvatne, enhetsleder i barnehagen.

Barnehagen bestilte klær til alle aldersgrupper.

– Jeg er ikke overrasket over at det er et stort behov for dette i Kristiansand, sier hun.

Fædrelandsvennen og Kristiansand kommune gikk sammen om årets juleaksjon. (F.v. Mariann Solheim, Hilde Lunøe-Nielsen og Gudrun Svensson.) Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Malene Lehmann er enhetsleder for tre barnehager, både Ferjefjellet, Kløvergården og Odderøya. Hun forteller at alle barna nå har varme klær for vinteren.

– Dette er et initiativ som når ut til barna, og som kommer barna til gode. I vår enhet ser vi et stort behov, vi er veldig takknemlige for alle som har gitt klær, sier hun.

De har en utfordring hvert år når vinteren kommer, forteller hun, med at alle barna skal ha godt tøy.

– Vi har fått strikkevotter og plagg fra Sanitetsforeningen tidligere, men dette er første gang vi har fått fullt vintertøy til alle barna. Det er vi veldig glade for. Hos oss kommer det virkelig til nytte, sier Lehmann.

– Har engasjert mange

Julekampanjen kommer til å gi ringvirkninger, forteller Kristiansand kommune. Nå oppfordrer de barnehager til å ha en «bytte-vegg», hvor foreldre kan henge fra seg klær som har blitt for små, slik at de som trenger det kan ta.

– Noen barnehager har et slikt opplegg allerede, men vi ønsker at alle skal få dette. Det skal være helt innafor å gi klær videre, og å ta imot. Det handler om bærekraft også, sier Mariann Solheim, rådgiver i oppvekstdirektørens stab.

– Vi er kjempeimponert over alt som har kommet inn, over alle som har levert inn varme klær, og alle som har pakket og sortert. Dette har engasjert enormt mange, legger hun til.

Her mottar Hilde Lunøe-Nielsen en av svært mange sekker med klær som ble levert til Fædrelandsvennen. Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

Hilde Lunøe-Nielsen, merkevareansvarlig i Fædrelandsvennen, sier at aksjonen gikk over all forventning.

– Det har vært en enorm giverglede, og kvaliteten på klærne som vi fikk inn var kjempegod. Jeg er overveldet over responsen. Folk har virkelig gjort det de kan for å hjelpe disse barna, sier hun.

Når lesere og bedrifter har levert pose på pose med varmt klær, har det vært rørende, forteller hun.

– Jeg har blitt rørt til tårer flere ganger. Folk har strikket klær til barna, noen har kjøpt klær, folk har samlet inn på jobb, og bedrifter har bidratt. Det føles meningsfullt å hjelpe barn i byen vår, sier Lunøe-Nielsen.