PRESS: Både Abdullah Younas (t.v.) og Adbi Said opplever at de utsettes for drikkepress når de er på fest. Abdullah alierer seg med andre som er edrue, mens Abdi holder seg borte når han ikke er trygg på settingen. Foto: Jon Anders Skau
Avstår:Imam Akmal Ali i Muslimsk union i Agder holder seg stort sett borte fra sosiale sammenhenger hvor det serveres mye alkohol. Her sammen med Her sammen med Abdullah Younas. Foto: Jon Anders Skau
PRESS: Både Abdullah Younas (t.h.) og Adbi Said opplever at de utsettes for drikkepress når de er på fest. Abdullah alierer seg med andre som er edrue, mens Abdi holder seg borte når han ikke er trygg på settingen. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Jeg har jobbet ved Aker solutions i 14 år. Jeg har vært på et par julebord. Ellers har jeg valgt å holde meg hjemme, sier imam i Muslimsk union i Agder, Akmal Ali fra Kristiansand.

I forbindelse med fremleggingen av regjerningens nye rusmelding, sa stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) at alkoholen skaper skiller i samfunnet. Et av de mer markante skillene er innvandrere med bakgrunn i ikke-vestlige kulturer.

Trist

— For voksne muslimer handler det gjerne om julebord, årsfester, avdelingsfester og slike sammenkomster. Det er mange av oss som velger å ikke delta fordi det brukes mye alkohol. Det er trist. I det norske samfunnet er dette arenaer som er viktig for den sosiale integreringen, sier Ali.

Omgang med alkohol har flere ganger vært et tema i moskeen i Festningsgata. For troende muslimer blir det galt å sette seg ved et bord hvor det konsumeres mye alkohol.

Brysomme muslimen

— Alkohol er så utbredt i det norske samfunnet at det ikke nytter å prøve å endre på ting. Som representant for en minoritet må jeg ta litt ekstra hensyn. Jeg vil ikke være "den brysomme muslimen", men jeg synes det er synd at er slik. Jeg hadde gjerne sett at det hadde vært et begrenset bruk av alkohol til et visst klokkeslett og egne bord hvor det var alkoholfritt. På den måten hadde det vært lettere for en del av oss å delta i det som er en viktig sosial arena. Det blir lett litt ubehagelig når det blir drukket for mye alkohol, sier Ali.

Imamen understreker at det er forhold som er viktigere enn alkoholen når det gjelder integrering. Likevel er den med på å prege beslutningene til troende muslimer når de skal pleie sosial omgang.

Press

Abdullah Younas (17) og Abdi Said (20) opplever det sosiale presset som ganske kraftig når de treffer jevnaldrende til fest.

— Når jeg er sammen med folk jeg kjenner godt, spiller det ingen rolle. Hvis jeg blir invitert til en fest med folk jeg ikke er så trygge på og jeg vet at det skal drikkes, hender det ofte jeg holder meg hjemme, sier Abdi Said som nettopp er ferdig med andre året på Kristiansand katedralskole Gimle.

I skjul

Skolekameraten, Abdullah Yonas, har foreløpig valgt å delta på fester og samlinger han blir invitert på.

— Vi snakker gjerne i forkant og forsikrer oss om at det er flere som skal være edru. Da er det greit å gå på fest. Det er folk som gjerne vil at vi skal drikke og som spør hvorfor vi ikke bruker alkohol. Jeg kjenner til at noen muslimske ungdommer drikker i skjul for foreldrene sine, sier Younas.

- Ikke moralister

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) håper på en diskusjon om alkoholbruken i forbindelse med sosiale bedriftssamlinger.

— Jeg skjønner godt hva imamen snakker om. Dette er snakk om inkludering av nordmenn som bor i Norge. Jeg tror noen bedrifter er bevisste på denne problemstillingen, og at dette i stor grad avhenger av hva slags oppmerksomhet ledelsen har rundt alkohol på fester i bedriftssammenheng, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Fredag la hun fram regjerningens rusmelding for en rekke fagfolk innen rusfeltet på A-klinikken i Kristiansand. Hun sa at alkoholen er med på å skape skiller i samfunnet. Hun peker på at mennesker som sliter med misbruk, barna av alkoholikere og innvandrere fra andre kulturer er eksempler på grupper som kan ha problemer med å delta i sosiale lag i regi av arbeidsplassen.

Verktøy

— Vi har verktøy i dagens næringslivsavtaler som gir et godt utgangspunkt for å diskutere dette på arbeidsplassene. Både ordningen med Inkluderende arbeidsliv og AKAN-ordningen gjør at alkoholbruken kan tas opp på en konstruktiv måte uten at noen skal føle at de er moralister, sier Henriksen.

Arbeiderpartirepresentanten mener også at utdanningsinstitusjoner bør være oppmerksomme på denne problemstilingen.

— Studietiden er den tiden i livet hvor mange knytter nære og varige bånd. Det er da vi blir mest sosialisert. Det er dumt dersom noen ikke finner sin plass i dette miljøet på grunn av utstrakt alkoholbruk, sier Henriksen.