PUSSEPAUSE: Edwin Nilsson (19) og Henrik Røiseland (19) er slitne etter en lang dag i felten, men har innsett at det er viktig å ta vare på både seg selv og utstyret sitt. Foto: Leif A. Westberg

EVJE OG HORNNES: — Det har vært noen følelsesfylte og utfordrende dager, sier Henrik Røiseland (19) fra Kristiansand.

Han er en av 1200 kandidater som har gått videre til andre uke av opptaket, hvor det gjennomføres en feltøvelse på Evjemoen skyte- og øvingsfelt. Tidligere har i underkant av 1000 kandidater startet på denne øvelsen. Dermed er årets opptak det største noen gang.

Enorm påkjenning

Oberstløytnant Sven Olav Berg er sjef for Forsvarets opptak- og seleksjon (Fos). Foto: Torstein Liene, Forsvaret

Til tross for fire intensive dager med gjørme, våte klær, og mangel på mat og søvn, er Røiseland fast bestemt på å kapre en av plassene ved befalsskolen for Sjøforsvaret.— Dette er helt klart både en fysisk og psykisk påkjenning, men det gjelder å holde motet oppe likevel. Jeg føler at egeninnsatsen har vært bra, og jeg er veldig klar for å bli med videre. Dette er noe jeg har vært interessert i hele livet, og førstegangstjenesten har gitt meg enda større lyst til å gjøre karriere i Forsvaret, sier 19-åringen.

Pusher hverandre

Edwin Nilsson (19) fra Mosby er også med på å kjempe seg gjennom nåløyet til Forsvarets befalsskoleutdanning. Han takker lagkameratene sine for at han fortsatt står på beina.

— Med lite mat, våte klær, 25 kilo på ryggen og ei båre på 40 kilo, som skal fraktes overalt til enhver tid er det lett å bli utmattet. Derfor er det ekstra viktig at vi jobber sammen, og pusher hverandre uansett hvilke stressende situasjoner vi havner i, sier Nilsson.

Velger blant kremen

Totalt søkte 4883 personer fra hele landet lederutdanningen. Av disse var 257 fra agderfylkene. Sjef for Forsvarets opptak— og seleksjon, oberstløytnant Sven Olav Berg, er godt fornøyd med innsatsen til aspirantene.- Det er overveldende å se hvor mye stå på-vilje det er blant kandidatene her. Vi er svært heldige som får velge blant kremen, sier Berg.

Mangler motivasjon

Men ikke alle klarer å holde motivasjonen oppe gjennom de tøffe dagene på Evjemoen

— Dessverre er det cirka 200 kandidater som har valgt å gi seg underveis. Hovedårsaken er nok manglende motivasjon. I feltøvelsen skal aspirantene gjennom mange fysisk krevende løyper, løse komplekse oppgaver og lære å ta beslutninger under press. For enkelte har dette rett og slett blitt for vanskelig, sier opptakssjefen.

Savner hjemmelaget pizza

De to aspirantspirene fra Agder ser nå fram til normale forhold og et godt hjemmelaget måltid.— Jeg savner hjemmelaget pizza, og gleder meg til å spise noe annet enn feltrasjoner. Dessuten hadde det vært godt med en ren underbukse, sier Røiseland.

Tirsdag kunngjøres det hvem som får de 673 plassene på Forsvarets skoler.