Olav Aasmundtvedt besøkte Vøringsfossen i fjor med sin samboer da han plutselig la merke til mennene på den smale fjellhyllen. Foto: Olav Aasmundtvedt
Olav Aasmundtvedt besøkte Vøringsfossen i fjor med sin samboer da han plutselig la merke til mennene på den smale fjellhyllen. Foto: Olav Aasmundtvedt

EIDFJORD: Etter at bt.no lørdag kveld publiserte bildene av mannen som balanserte på kanten ved Vøringsfossen i Eidfjord, har det dukket opp enda flere bilder fra samme sted.

Tre menn gikk til og med så langt som å klatre nedover mot fossen på et av stedets bratteste partier.

Hoppet

Olav Aasmundtvedt besøkte Vøringsfossen i fjor med sin samboer da han plutselig la merke til mennene på den smale fjellhyllen.

— Jeg ble jo helt sjokkert, sier Aasmundtvedt til bt.no.

Sammen med samboeren ble han stående og betrakte mennene på deres ville ferd ned fjellsiden.

— På et tidspunkt ser jeg en av dem hoppe mot en smal fjellhylle lengre nede. Deretter setter han foten på kanten av avsatsen og knytter skolissen. Det er jo virkelig rart det ikke skjer flere ulykker på dette stedet. Etterpå så jeg de tre mennene krabbe oppover igjen, forteller Aasmundtvedt.

— Dette kunne lett ha gått galt, sier Ian Hågensen. Skrekkslagen ble han vitne til en eldre mann som vandret helt på kanten av stupet ned mot den 182 meter høye Vøringsfossen.

Klamret seg til trestamme

Han la også merke til andre som beveget seg farlig nært kanten.

— En annen mann klatret ned på en liten utstikker i fjellsiden og klamret seg til en bjørkestamme mens han holdt fotoapparatet over fossen for å få et bra bilde. Det så skikkelig skummelt ut, forklarer han.

Siden 2009 har to turister mistet livet etter å ha falt ned den 182 meter høye Vøringsfossen i Eidfjord.

I fjor sommer døde en kvinne etter å ha falt i fossen da mannen skulle ta bilde av henne.

Herfra falt kvinnen utfor stupet

Fossen som anses for å være en av landets største turistattraksjoner mangler sikring, og flere turister beveger seg farlig nær kanten. Frykt for å bli ansvarliggjort ved eventuelle ulykker, gjør at ingen vil sikre områdene rundt fossen med gjerder.

Med livet som innsats

Politiet reagerer sterkt på bildene fra Vøringsfossen, og tror ikke våghalsene aner hva de driver med på kanten av stupet.

— Dette er med livet som innsats, og de kan jo umulig vite hva de driver med, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Terje Hilland.

— Det skal lite til før en faller her, det har vi sett flere ganger. Og for de som er så uheldige å falle her, er det kun ett utfall. Man kommer ikke levende opp igjen, og jeg skjønner ikke at folk ikke forstår det.

Det kommer sikkert til å skje flere ulykker på dette stedet, nå må folk bli flinkere å følge skiltanvisninger. Vi kan jo ikke gjerde inn hele Norge, heller, avslutter Hilland.