KRISTIANSAND: — Jeg hadde helst sett at vi hadde fått noen lekkasjer om vår landsdel. Det å ikke høre noe, er et dårlig tegn når det har dryppet så mye andre steder, sier Bjørgulv Sverdrup Lund (H), leder av Vegaksjonen i Agder.

Fredag legger regjeringen fram sitt forslag til Nasjonal transportplan (NTP).

Lund tror regjeringen vil legge inn penger til både firefelts E 18 mellom Tvedestrand - Arendal og firefelts E 39 mellom Kristiansand - Vigeland. Dette er prosjekter som landsdelen står samlet om og som Statens vegvesen anbefaler.

Løfter

Men pengene kan komme langt ute i planperioden som strekker seg helt fram til 2024. Og pengene som er lovet til nå, skal ikke til Agder:

• 5,2 milliarder til Bergensbanen fram til 2024. • En milliard til Stad skipstunnel. Vil gjøre det mulig å seile i tunnel gjennom Stad i Sogn og Fjordane.

• 150 milliarder til ferjefritt E 39 innen 20 år.

• 60 milliarder til dobbeltspor rundt Oslo. Vil bety nye baner fra Oslo til Tønsberg, Fredrikstad og Hamar.

• 3,9 milliarder til Trønderbanen og Meråkerbanen.

• 5,5 milliarder til dobbeltspor mellom Sandnes – Nærbø, deretter videre til Egersund.

• 3,8 milliarder til E 6 sør for Trondheim.

Dårlig tegn

Stortingskandidat for KrF, Hans Fredrik Grøvan, mener det er et dårlig tegn at de ellers så aktive regjeringsmedlemmene ikke har vært i Agder når de skal avsløre hvilke samferdselsprosjekter de vil satse på.

— Jeg tolker det negativt. Dette handler om en strategi vi også har sett i statsbudsjettet. De gode sakene lekker ut på forhånd. Så har medaljen en bakside som kommer fram når helheten blir presentert, sier Grøvan.

— Men la oss nå håpe at jeg tar feil. Jeg vil absolutt gi regjeringen en sjanse, sier Grøvan.

Statssekretær Geir Pollestad var i Lindesnes i mars og sa at regjeringen ville gå for firefelts vei mellom Kristiansand og Vigeland. Men han kom ikke med løfte om at de ville ta den med i Nasjonal transportplan.

Godt tegn

Den eneste representanten fra Agder i Stortingets transportkomite, er Freddy de Ruiter (Ap) fra Aust-Agder.

Torsdag ettermiddag ville han ikke en gang si om landsdelen kommer godt eller dårlig ut av Nasjonal transportplan.

— Jeg sitter ikke med hele bildet, så jeg vil ikke si noe om dette nå, sier de Ruiter.

Fylkesleder i Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal, tror både E 18 og E 39 ligger inne.

— Jeg forventer at det er igjen gode og store prosjekter til vår landsdel. Vest-Agder Arbeiderparti har jobbet intenst for dette i halvannet år, og vært overtydelige på vårt krav.