FORNEBU: — Det er veldig bra å se at vi har gjennomslag i partiet, sier andrekandidat for Agder, Kristin Øygarden.

Dette er miljø- og klimaforslagene som kom fra Agder, og som partiet vedtok å jobbe for i valgkampen:

  • Et enstemmig landsmøte støttet deres forslag om å lage en samlet marin verneplan for Skagerrak og Nordsjøen.

  • Partiet gikk inn for å legge til rette for påfylling av naturgass (LNG) til skip i norske havner. Det vil gi mindre tungolje.

  • Venstre ønsker at det skal være mulighet for skip å knytte seg til landstrøm i stedet for forurensende aggregater i norske havner.

  • Agder Venstre fikk knapt flertall for sitt forslag om å gjøre Norge til grønt kraftbatteri for resten av Europa.

  • Kommunene og kraftprodusentene skal ha mulighet til å tjene mer på å legge til rette fornybar energi.

  • Partiet gikk også inn for Agders forslag om å legge mer til rette for den kraftkrevende industrien skal få teknologi til å bli mer miljøvennlig.

— Det overordnede for disse forslagene er at vi ønsker smartere løsninger som kommer både næringslivet og miløet til gode, sier tredjekandidat Pål Koren Pedersen.

Bra for Agder Energi

Kristin Øygarden var denne uken på NHOs konferanse i Kristiansand, og hørte der hvor viktig Agder Energi mener det er at Norge – og da i stor grad Agder – blir et grønt batteri for Europa. Det vil redusere globale klimautslipp, men vil bety massiv utbygging av både vann- og vindkraft i heiene på Agder.

— Det er konflikter for oss i skjæringspunktet mellom miljøet og naturvern. Det må balanseres, men vi er nødt til å ha mer fornybar energi, sier Kristin Øygarden.

Hun peker på at Agder Energi vil tjene på dette, og dermed også kommunene som eier kraftselskapet. I tillegg ønsker de å finne løsninger som gjør at kommunene som får vind- og vannkraft skal få mer igjen.

Kortreist strøm

Pål Koren Pedersen påpeker at det i deres forslag også ligger at dette skal gi kortreist kraft til prosessindustrien på Sørlandet.

— Sammen med dem skal vi utvikle teknologien, slik at de senker utslippene sine enda mer, sier han. I forslaget, som er forfattet av Helene Falch Fladmark i Eyde-nettverket, står det at Venstre ønsker å utvikle et avtalebasert system for støtte til teknologiutvikling og tiltak for å redusere klimagassreduksjon.

Venstre stemte også enstemmig for å verne Skagerrak og Nordsjøen.

— Det er en veldig viktig sak for oss, og vi er veldig glad for at det gikk gjennom, sier Kristin Øygarden. Pål Koren Pedersen sier at saken kommer litt i skyggen av vern av Lofoten.

— Men det er veldig mye fisk også i Skagerrak. Dette betyr også mye for reiselivet på Sørlandet, sier de to stortingskandidatene. De peker på at det bor svært mange mennesker langs sør- og østlandskysten og på Jylland i Danmark som vil bli rammet ved en eventuell oljeulykke.

— Trenger vi ikke disse arbeidsplassene?

— Vi trenger arbeidsplasser, men vi trenger ikke å pumpe opp olje verken i Lofoten eller i Skagerrak, sier Øygarden.