KRISTIANSAND: — Det er et potent middel som må doseres riktig, og kvinnen må overvåkes konstant mens hun bruker Remifentanil, sier Tveit.

Torsdag ble det kjent at han disputerer til doktorgrad neste torsdag med forskning som viser at dette medikamentet med fordel kan brukes i stedet for både lystgass og petidin, og er et effektivt alternativ til epidural. Det er ikke brukt systematisk ved noen sykehus i Norge, men i Storbritannia, Belgia og Frankrike.

Som med de aller fleste legemidler, er det risiko for bivirkninger ved bruk av Remifentanyl. Utenlandske studier har avdekket at fødende kvinner kan få hjertestans og pustestans av middelet. I det anerkjente britiske tidsskriftet "Anaesthesia" anbefales det å bruke — og forske videre på bruk av medikamentet, men at det må gjøre med varsomhet.

Hjertestans

"De siste tilfellene av puste- og hjertestans er en nødvendig påminnelse om at ingenting av det vi gjør innen anestesi er bare positivt. Risiko er en kontstant del av vår praksis", står det i lederen i siste nummer fra 2013. Tveits studie undersøkte både doseringer og bivirkninger. Med de dosene han brukte, oppstod kun redusert pusting, noe kvalme og tretthet.

Internasjonale studier viser imidlertid at noen kvinner trenger åtte ganger så høy dose for virkning, som andre. Både i Storbrittania, Belgia og Frankrike blir medikamentet brukt i forbindelse med fødsler og bruken øker.

Smerte

— Det er store individuelle forskjeller på hva man tåler både av smerte og smertestillende, bekrefter Tveit.

Derfor må en anestesilege være til stede eller tilgjengelig hele tiden mens kvinnen føder med Remifentanyl.

— Med riktig dose og god overvåking er det ingen fare. Det er utvilsomt et bedre middel enn både lystgass og petidin, og et alternativ til epidural, sier Tveit.

Omdiskutert

Professor. Gro V. Amdam ved Universitetet i Arizona skriver følgende i en mail til Fædrelandsvennen.

— Stoffet har vært i bruk i 12 år blant annet i England, og det fins over 100 vitenskapelige artikler på emnet. Remifentanil er omdiskutert fordi det kan gi puste- og eller hjertestans hos mor. Etter det jeg kan lese er det doseringen som Tor O. Tveit har forsket på, men han konkluderer selv med at man ikke kan garantere at behandlingen er helt trygg.

Dette bekrefter Tveit overfor Fædrelandsvennen og underskriver på kommentaren fra "Anaesthesia" om at ingen form for anestesi er uten risiko.