KRISTIANSAND/ARENDAL : Torsdag i forrige uke redegjorde sykehusdirektør Jan-Roger Olsen for tarmkreftskandalen på Sørlandet sykehus. Der påpekte han blant annet at det ikke skulle være noen tarmkreftoperasjoner i Arendal før den eksterne granskningen av krefttallene forelå.

Men det betyr ikke at operasjonene i Arendal er midlertidig stanset, slik både NRK Sørlandet og Fædrelandsvennen gjenga etter møtet, ifølge sykehusdirektøren.

— Operasjonen er ikke stoppet, men det er ikke oppført noen operasjoner i påskeuken eller uken etterpå. Det betyr at det er stor sannsynlighet for at vi har fått nødvendig kvalitetssikring av tallene før det blir aktuelt å operere tarmkreftpasienter i Arendal igjen, sier Olsen.

KLAR TALE: Overlege Egil Hagen ved Sørlandet sykehus i Arendal.

Tillitsvalgt for legene ved sykehuset i Arendal, Egil Hagen, går i onsdagens Agderposten hardt ut mot sykehusledelsen for deres håndtering av saken. Han mener blant annet at det var feil av ledelsen å drøfte tallene i pressen før de var kvalitetssikret. Overfor Fædrelandsvennen gikk han også hardt ut mot ledelsens avgjørelse om å midlertidig stanse operasjonene i Arendal.

— Sykehusledelsen burde ventet med å trekke konklusjoner til etter at tallene var kontrollsjekket. Jeg mener også det er uheldig av ledelsen å midlertidig stanse operasjonene i Arendal. Jeg synes ikke det er kommet særlig tydelig fram at skal være farligere å bli operert i Arendal enn Kristiansand etter tiltakene ble iverksatt i februar, sier Hagen.

Nå avviser imidlertid sykehusdirektør Jan-Roger Olsen at operasjonene er midlertidig stanset. Han sier det hele dreier seg om en stor misforståelse.

— Rutinene våre i Arendal er skjerpet inn, vi har iverksatt flere tiltak som vi mener gjør det forsvarlig å opere tarmkreftpasienter der. Det skal alltid være to kirurger til stede, i tillegg skal klinikksjef Geir Bøhler selv være til stede under operasjonene, sier Olsen.

- Hvordan har misforståelsen oppstått?

— Det kan skyldes at det i styremøtet forrige torsdag ble uttrykt at det ikke var noen operasjoner oppført i påsken, og at det derfor ikke var en reell problemstilling i den aktuelle tidsperioden, sier Olsen.

- Hva om man ikke har klar granskingen innen utgangen av neste uke. Vil dere operere tarmkreftpasienter i Arendal da?

— Ja, med de tiltakene som nå er iverksatt så vil vi det, svarer Olsen.