SØGNE: — Reflekterer du mye over å bli 60?

— Jeg er opptatt av å være og å holde meg frisk, utover det bekymrer det meg lite. Alder er et tall, det er funksjonen som gjelder.

— Du holder deler av funksjonen ved like med å hugge ved?

— Jeg har stor interesse av vedhogst, og kan skryte på meg mellom ti og tjue favner i året. I huset på mine barndomstrakter på Leire har vi vedfyrt sentralovn, som skaffer både varme og varmtvann til hele huset.

Leier ut gård

— Har du noen ønsker for dagen?

— Jeg har nettopp skaffet meg ny traktor, den er bare ti år, nærmest splitter ny. I tillegg har jeg tre flotte barnebarn. Da har jeg i grunnen alt. Det eldste barnebarnet, Nicolai, har forresten bursdag på samme dag som meg.

— Og så befinner du deg i Sør-Frankrike, det må jo være et godt utgangspunkt for en fest?

— Det kommer noen venner, ja. Vi kjøpte hus i Frankrike i 2002, og siden da har jeg vært her to-tre måneder i året. I 2006 kjøpte vi en gård, som vi driver utleie av.

— "Vi" er du og din kone, Anne Berit Andersen. Fikk hun mer tid til deg da hun sluttet i politikken?

— Hun steller meget pent med meg, i tillegg til at hun drifter hele vår tilværelse. Jeg hjelper til med det praktiske her og der. Akkurat nå er jeg byggeleder for en garasje vi reiser.

Slutter som enhetsleder

— Men i det daglige er du fortsatt kommuneoverlege og fastlege i Søgne?

— Distriktslege het det i begynnelsen, det har jeg vært siden 1982, og fortsetter med det.

— Men du sier takk for deg som enhetsleder for helse?

— Ja, etter tre år. Det har vært en krevende arbeidssituasjon. Jeg har begynt en forsiktig nedtrapping, og satser på å jobbe som fastlege til jeg er 69. ## Unge røykere

— Hvordan står det til med helsa til Søgne-folk?

— Den er stort sett god, bedre enn i resten av fylket og i landet for øvrig. Men vi har en særlig utfordring i at mange unge kvinner begynner å røyke. Der må vi gjøre en innsats.

— Hva slags lege er det viktig for deg å være?

— Jeg har trivdes godt som allmennpraktiserende. Men i perioder er det utfordrende. Marginene kan være små. Det er tungt å bære hvis man opplever tilfeller der man føler at man kunne gjort jobben bedre.