Kristoffer Buli får mange telefoner i sykesengen på Sørlandet sykehus. Han ble sjokkert over skadene på bilen, da han så vraket på fvn.no. Nå har han ett budskap: Bruk bilbelte! Foto: Reidar Kollstad
Gabrielle Vestergren sier det var tøffe minutter å sitte i bilvraket og vente på hjelp. Hun fryktet indre skader, og det føltes som en evighet før hjelpen kom, selv om den kom raskt Foto: Reidar Kollstad
ULYKKEN: Her jobber redningsmannskaper fra Naf med å få en av ulykkesbilene opp på veien. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Jeg husker ikke helt, men jeg spurte visst kompisen, som var med i sykebilen, om ikke han kunne ta et bilde av meg som minne. Jeg fant det på mobilen, da jeg våknet av narkosen, forteller Kristoffer fra Søgne

Sammen med venninnen, Gabrielle Vestergren (18) fra Mandal, kan han takke bilbeltet for at de overlevde kollisjonen i Marnardal første nyttårsdag.

— Jeg har sett bilde av bilvraket på fvn.no. Jeg fikk nesten sjokk. Det er utrolig at det gikk så bra. Bruk bilbelte! Det vil jeg nå si så sterkt jeg kan til alle, sier Kristoffer Buli.

Han ligger med brukket ankel og brist i noen ribbein på ortopedisk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand. Han er operert og har fått skrudd flere skruer og plater inn i benet. På kirurgisk avdeling ligger venninnen Gabrielle Vestergren. Hun har brist i en hånd. Dessuten er en av nyrene alvorlig skadet. Hun ligger med kateter, men nyren kommer til å lege seg. Operasjon unngås, mest sannsynlig.

  • Det er utrolig at det gikk så bra. Bruk bilbelte!

VONDT: Gabrielle Vestergren (18) fra Mandal har det vondt. Nyren hennes er delvis ødelagt, fordi bilbeltet lå feil over magen hennes. Men hun er takkenmlig for at hun hadde det på. Det reddet livet hennes. Foto: Reidar Kollstad

— De sier at nyren ble skadet fordi bilbeltet mitt lå over magen, og ikke, som det skal, over hoftekammen. Jeg har lært, og jeg håper alle andre også lærer. Bilbeltet må være på, og det må være riktig på, sier hun.

Kunne omkommet

Lensmann i Lindesnes, Dag Helge Engeland, kom til ulykkesstedet nord for Bjelland søndag kveld.

— Disse to ungdommene kunne, uten bilbelte, fort blitt de to første dødsofrene i Agder-trafikken i 2012, sier han.

Engeland fortsetter:

— Bilen ble kraftig ødelagt, og da vi kom fram fryktet vi et verre utfall. Etterforskningen tyder ikke på vill kjøring. Dette kunne skjedd hvem som helst. Det understreker hvor viktig det er å sikre seg.Lensmannen tror ulykken skyldes en kombinasjon av plutselig glatt vei og uerfaren sjåfør.

Kristoffer, som fikk lappen i oktober, er enig:

— Jeg innser at en 18-åring ikke er mest erfaren i forhold til å se når det er glatt, eller takle at bilen kommer ut av kontroll. Jeg vil bare oppfordre alle om å være forsiktige, sier han.

Kristoffer sier at han aldri har likt å kjøre fort eller uvettig. Han tror han kjørte rett under fartsgrensen på 60. Temperaturen var rundt null, og veiforholdene skiftet veldig.

Begge de to ungdommene ble sittende delvis fastklemte inne i vraket, mens de ventet på hjelp. De var på vei hjem fra hyttetur og nyttårsfeiring i Åseral. I bilen foran kjørte venner.

— De ringte oss da de oppdaget at vi ikke kom bak. Dermed fikk vi sagt fra om ulykken. De fikk varslet. Men det kom også andre til, forteller Kristoffer, som ikke husker så mye fra minuttene inne i bilvraket.

Men det gjør Gabrielle:

Som en evighet

— Forferdelig. Det opplevdes som en evighet, selv om jeg hører at hjelpen kom fort. Jeg så at Kristoffer var borte flere ganger, og var selvfølgelig veldig bekymret. Selv kjente jeg kraftige magesmerter. Jeg var redd for alvorlige indre skader, men visste jo ikke, sier hun.

Gabrielle satt og skiftet musikk på mobilen. Da hun så opp så hun bilen de frontkolliderte med. Kristoffer husker at han fikk skrens, forsøkte å rette opp, men at kollisjon var uunngåelig.

— Her på sykehuset kommer hele hendelsen i sakte film, om igjen og om igjen, sier han.

Kristoffer utskrives trolig tirsdag, mens Gabrielle må være noen dager til på sykehuset for å sjekke at det går rett vei med den skadede nyren.

  • Her på sykehuset kommer hele hendelsen i sakte film, om igjen og om igjen